Invigning av en ny bloggplattform för alla mina bloggar!

Övrigt May 4, 2023

Ja, vi börjar faktiskt om. Nästan. Eller ja... Tekniskt sett - äntligen så kan det här vara början på bloggen som jag alltid velat ha det. Jag ångrar på ett vis i efterhand att jag haft flera olika bloggar, för att slå ihop dem, vilket jag försökt med lite då och då verkar omöjligt. Men inte längre.

Jag bloggar numera på Ghost.

Och det har sina för och nackdelar.

Den här plattformen har funnits i typ 10 år och jag fick upp ögonen för den rejält när version 4.0 släpptes 2021. Då började jag leka med deras så kallade "content collections" och började äntligen känna att det finns en lösning på mina problem med att jag vill blogga dels personligt, men också ha en blogg som är aktiv som handlar om Grand Danois enbart och resan mot min första GD, Anton. Nån gång ibland vill jag även blogga på Engelska, men att driva flera bloggar, eller egentligen bara mer än en funkar inte. Det är alltid nån eller fler av dem som drabbas. Och det är skittråkigt. Med Ghost så är det möjligt, tack vare dessa samlingar man kan göra. Det är ungefär som kategorier på steroids. Med WordPress kan jag uppnå samma mål, men det blir ändå inte riktigt som jag vill. Det går att nå, men är mycket svårare, men jag vill heller inte förlita mig på en massa plugins och göra min hemsida ännu segare än vad den behöver bli. Och WP är ofta jättesegt! Ghost är typ 2000% snabbare, och där skojar jag inte. De säger själva att Ghost är 1900% snabbare än WP i mätningar de har gjort.

Jag vill ju inte prata blogg, men jaja...

Det hjälper ju ibland med lite kontext, eller hur?

Det som är så häftigt med Ghost är att med dessa samlingar så kan jag i princip skapa hur många bloggar jag vill, men ha dem på en och samma hemsida. Det är liksom en dröm nästan för bra för att vara sann. Så klart är det så även nu i dagsläget. Den största nackdelen är att hosta ghost innebär antingen att återgå till att ha en server att ta hand om som kan krascha närsomhelst, vilket var därför jag gick tillbaka till WP.com för ett tag sen, eller så måste man betala svindyrt för att få typ ingenting för det, eller ännu mera svindyrt för att få sina grundläggande behov mötta. Jag valde mellantinget just nu, vilket är att ha en så kallad droplet på DigitalOcean, men det har sina problem det också. Billigt är det men för det billiga så får jag fan inte ett skit. Det var en enkel installation, men jag hade likagärna kunnat gå tillbaka till stället jag hade min VPS på och få 4-5 ggr mer för samma peng. Men ja, då får jag riskera att servern kraschar och jag får sköta allting själv, vilket är en dum idé, men jag har ingen lust heller att lägga 100-300 kr i månaden bara för att blogga utan krångel. Fast iofs, med den här dropletten jag har nu så är det som att ha en egen server, så jag står ändå på samma ruta och stampar. Vi får se hur jag gör, men byter jag plattform så blir det i alla fall lättare i fortsättningen än när jag bytt webbhotell etc med WordPress bloggar. Avbrotten lär bli minimala och med ett klick ungefär kan jag hämta in all data utan konstigheter. Brutna länkar lär bli färre också. Bara där har Ghost tusen fler fördelar än WordPress.

Så vad innebär det här för dig som läsare?

Som vanligt ingenting förmodligen.

Har du stått ut med mig som virrig bloggare sen 2006 eller så, känner du igen mönstret. Inget är någonsin simpelt med mig. Nej. Det måste alltid vara något störningsmoment som jag inte kan få rätt på eller som jag omöjligt kan lära mig. Och på sistone vet ni hur trött jag är på att det är så. Jag jobbar rätt hårt på nu under 2023 på att förändra mina konstiga beteenden, ta tag i saker och för en gångs skull försöka lära mig av mina misstag. Det kommer gå lite sådär, men jaja. Så är det ju att vara människa har jag hört. Ingen är perfekt.

Jag kommer framöver att fortsätta leka runt lite. Jag ska ta reda på ifall jag ska sätta igång medlemsskap på sidan. Än så länge kommer i så fall ett sånt medlemsskap vara helt gratis, men om jag en vacker dag kommer ta betalt så räkna med max 10 kr i månaden. Men jag vet inte varför jag borde ta betalt. Vad ska jag erbjuda för de 10 kronorna som är så himla speciellt? Ingen jävla aning. Har du nån idé så hojta till! Jag har alltid bloggat gratis, och har inga stora planer på att ändra på det. Dock är det så att för att kommentera på den här plattformen måste man vara inloggad medlem, och för det ber jag om ursäkt för. Vill du lämna en kommentar med stor säkerhet så går det alltid att göra det på FaceBook eller Twitter. Eller andra sociala nätverk jag kanske kommer dela bloggen på i framtiden. Oftast får jag ju bara kommentarer där ändå, så det spelar ingen roll för mina läsare.

Ja, välkommen då på den här resan så får vi se hur det funkar. Alla inlägg från min personliga blogg har hängt med hit, och bloggen på WP.com kommer göras privat, ifall jag en dag vill återgå till WP igen. Vi får se hur det kommer gå.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".