Jobbchans, lönenivåer och nya kunskaper i programmering 😃

Nyheter Jul 3, 2022

Det här blir ett blandat inlägg, då det har hänt lite saker på sistone jag gärna vill skriva lite om, utan att göra för korta inlägg. Då kör vi!

Jag kanske äntligen får jobb snart – men inget hugget i sten ännu!

I måndags hade jag en intervju på ett företag jag har delade meningar om att jobba på av diverse anledningar. Veckan innan intervjun gick hjärnan på högvarv och det var mer eller mindre totalt kaos ett tag. Efter intervjun lugnade allt ner sig och nu känns det faktiskt väldigt positivt. Jag är dock lite orolig. Dels för att den positiva vändning som det här eventuella jobbet kan ge, inte blir så positivt som alla andra tror, utan att det lär bli mer som jag misstänker att det kommer bli. Ve och fasa, liksom, men jag får försöka göra mitt bästa ifall jag får det här jobbet och jag hoppas att både arbetsgivare, kollegor, potentiella kunder och nära och kära faktiskt kommer lyssna och förstå mig, mina behov och mitt perspektiv.

I bästa fall kommer allt bli skitbra och det innebär att jag äntligen får ett avlönat jobb och får programmera hela dagarna. I värsta fall så är jag tillbaka på ruta ett om några månader och kanske en ny kris i mitt liv att hantera, men det återstår att se. Jag måste verkligen försöka se det positiva i det här – om det blir av. Tänka mer – jobb. Lön. Kollegor. Programmering. Konsultroll 😍. Äntligen kunna spara undan till bostadsköp och min efterlängtade Anton. Jobb. Kollegor. Lön. Ett syfte. Programmering. Mer kunskap. Kunder. Pendling. Rutiner, man inte haft på åratal? Listan kan göras lång här… Men det har så mycket fördelar!

Ett litet orosmoln dock…

Det enda som oroar mig lite, utöver det som jag hemligt beskrivit i förra stycket handlar om lön. Det visar sig att det här företaget ger löner som är typ för låga. Dock förstår jag varför, men ändå inte. Man kan inte kräva för mycket i lön när man har typ noll erfarenhet. Dock finns en gräns. En mycket rimlig gräns och den tycker jag alla företag bör uppnå när de anställer någon. Särskilt om företaget hyr ut sina konsulter till marknadspris. Jag kan dock förstå att om konsulten kostar lite extra av någon anledning att lönen är lägre. Till exempel om det krävs extra handledning eller mer utbildning, men lönen ska ändå inte vara långt under acceptabel nivå. Innan jag får panik också så har de sagt att man kan få mer om man har utbildning, vilket jag har – men en låg lön, förmodligen mycket lägre än acceptabelt är att vänta. Men det får jag helt enkelt ta i så fall. Med erfarenhet inom programmering så kan jag med stor sannolikhet kräva mer lön om jag söker nytt jobb efter ett par år på det företaget.

Jag som idag har typ den sämsta, lägsta a-kassan man kan tänka sig hade levt som en kung bara på det dubbla. Hade jag exempelvis fått det dubbla redan tidigare så hade jag sluppit flytta från skokartongen i Arlöv, för då hade jag haft råd med hyran och sluppit leva på sparpengar (som nu är slut). Min a-kassa är så låg att jag inte hade råd att bo kvar där. Nu när jag bor hos Henrik har jag så låga utgifter att a-kassan täcker dem, så det är skönt. Och det är främsta anledningen till varför jag bor här. Jag behövde ju också hjälp med Majken, för lägenheten i Arlöv var för liten för mig och henne. Det funkade verkligen inte att bo där med kattunge ju… Nu är dock kattlivet fantastiskt igen och det är så skönt!

I alla fall, det här med låg lön. I och med att jag har så låg a-kassa idag så är det dumt att vara girig. Dock så ifrågasätter jag lönen i och med att där den börjar, är så låg lönerna för en nyexad utvecklare på för kanske 15 år sen eller så var den helt rimlig. Dock inte idag. Men visst, allt är bättre än min a-kassa så klart, men jag vill ju inte sälja mig för lågt. Det är tur jag har låga utgifter här, så det lär ju säkert bli lite att spara undan ändå, men inte alls den mängd jag budgeterar för, och det är lite trist. Jag hoppas på att om jag får jobbet och allt sånt går bra att vi kan komma överens om en högre (fast kanske ändå) en låg lön för en nyexad, utbildad utvecklare. Jag tycker jag har rätt till det. Jag har ju fått veta att vissa stora bolag, även konsultbolag har mycket låga löner till nya medarbetare, så det här är inte jätteovanligt. Bara lite trist i min mening, då jag tycker att alla arbetsgivare ska följa löneläget i branschen och inte ligga kvar på nivåer som var ok för 10-15 år sen eller mer. Särskilt idag med den höga inflationen och ökande priser på mat och energi.

Jag menar, det är ju inte så att jag oavsett arbetsplats ska kräva 40k i ingångslön?! Nej, absolut inte. Däremot tycker jag det vore rimligt om jag ligger där efter kanske 3-4 års bra jobb som utvecklare, för där ligger de flesta och kanske till och med vid brytpunkten för statlig skatt.

Mitt generella löneanspråk är totalt, fullkomligt rimligt och ligger några tusenlappar över det branschen anser är en låg lön. Denna lönen jag eventuellt hade fått acceptera ligger några (eller väldigt många) tusenlappar UNDER en redan låg nivå. Det är tur vi har jobbskatteavdraget och att jag är inneboende. Annars vet jag inte hur det hade gått. När jag räknat på möjligheten att bo en hyresbostad, så hade jag inte haft råd med det om jag fått acceptera den här absoluta lägsta lönen. Däremot hade det kanske gått om jag hade kunnat få min (i detta fallet) lägsta nivå. Vi får se. Jag tar inte ut nån seger i förskott här, men chansen för jobb är för en gångs skull stora och då hoppas jag att jag inte säljer min själ för ett underbetalt heltidsjobb som nyexaminerad utvecklare.

Nästa intervju med det här företaget ska ske i början på nästa vecka och det känns kul att det blir en till intervju, trots lite blandade känslor. Som sagt. Jobb. Lön. Kollegor… 🤞

Äntligen har jag börjat lära mig React 😎

Det är lite svårt dock att sätta sig in i ett helt nytt frontend ramverk, men kul är det. Otroligt intressant. Det är väldigt annorlunda, men ändå väldigt likt upplägget i Vue, som jag lärt mig på Newton. React, att kunna det ramverket är otroligt efterfrågat idag. Jag hade kunnat få jobb på IKEA i höstas, om jag hade kunnat React, men då hade jag inte lärt mig det. Nu har jag satt igång sen ett par veckor tillbaka och jag tycker det är riktigt, riktigt roligt. Jag har suttit i flera dagar med ett projekt, som nu är klart. Jag har till och med gjort det på två olika sätt. Dels genom en hårdkodad lista med lite data i, och dels med ett färdigt API. Att få API delen att funka var skitsvårt dock, men till sist fick jag ordning på det. Nu är jag dock helt slut, så i helgen tog jag det så lugnt jag kunde. Det är mycket som yr i huvudet just nu inför det här eventuella jobbet men också den nya kunskapen kring ramverket React.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".