Herregud, sicken pärs!

Nyheter Jun 14, 2022

Ok, jag lovade när jag började om på nytt med den här bloggen att jag inte skulle prata blogg. Alltså, allt om WordPress, hur man bloggar, statistik och annat tjafs. Men jag bara måste nämna det här. Förhoppningsvis kommer det aldrig ske igen. Men man vet aldrig, bara att det här var inget kul alls. Usch! Då kör vi!

Lite historia börjar vi med…

Jag har sen ett drygt år tillbaka tröttnat på vad allt som webbhotell innebär, eftersom jag aldrig hittat ett ställe jag är riktigt nöjd med. Jag valde att köpa en VPS av ett bolag som har sina servrar i Tyskland, vad jag vet och det var det enda stället där jag kunde få hur mycket skit som helst för ca 65 kr i månaden. Jag valde CyberPanel som min panel, och även om den inte är perfekt, så funkade den bra. Jag har dock saknat cPanel, då den är lite mer lättnavigerad och har så mycket mer. Dock var det rätt dyrt att ha det och CyberPanel är open source, alltså helt gratis och WP funkar finfint att köra på det. Jag har kört min multisite av WP bloggar här i ett år och det har alltså funkat bra. Jag har till och med skapat lite mailadresser, men nu funkar det inte längre och jag vet inte vad som hände.

Servern kraschade! 😭

För ett par dagar sen så upptäckte jag av en ren slump att min server hade kraschat. Det började med att jag ville gå in och blogga lite, då jag inte har skrivit igen på typ en månad. Jag märkte först att min blogg var skitseg och det gick inte att logga in och sen upptäckte jag att hela servern var nere. Jag försökte starta om den, men det gick inte. Jag kunde bara stoppa och starta. Sen testade jag att reparera den, men inget hände. Efter många timmar skickade jag ett ärende till supporten och dagen efter så fick jag 502 fel, alltså bad gateway och nått meddelande om att jag har ett felaktigt SSL certifikat. Det är lite skumt att problemet dyker upp nu, och jag har tagit bort alla SSL certifikat från min server som jag kan hitta men det har inte hjälpt. Det var i alla fall skönt att jag kunde komma åt CyberPanel, men jag hittade inte felet.

Så igår kväll bestämde jag mig för att återgå till webhotell igen. Så jävla störigt, eftersom det ändå funkat så bra att ha en egen VPS. Särskilt nu när man är utbildad utvecklare, men CyberPanel funkade skitdåligt med git repon etc. så blev inte så mycket utveckling ändå. Jag har återgått till ett webhotell jag hade för längesen, där allting började nån gång vid 2006 – 2007. Enda anledningen varför jag valde dessa är för att jag slapp betala för ett helt år direkt och de har cPanel. Nu får vi bara hoppas att det funkar att stanna här, för jag är så jävla trött på allt sånt här. Priset är rätt så rimligt med, ca 10 kr mer i månaden, dock mycket mindre trafik, data och storage, så det är lite surt men å andra sidan lär det ta åratal innan jag behöver en uppgradering. Jag får ju kanske bara 20 besökare per blogg en bra genomsnittlig dag med, så trafiken är ju låg.

OBS! Jag återgick ett tag senare till min VPS – dock med en annan panel där backups faktiskt funkar.

Jag tänkte nästan återgå till att “bara blogga”…

Min första tanke när jag åtminstone upptäckte att jag kunde få ner mina blogginlägg så tänkte jag att jag kanske får återgå att bara blogga på WordPress.com igen. Det var inget fel på det, absolut inte, men jag gillar att köra self-hosted WP, och hade saknat möjligheterna det ger av att “bara blogga” på wp.com. Bara det att jag inte kan ha särskilda typsnitt utan att betala är jättestörigt, särskilt nu när WP har släppt så mycket bra grejer med block editorn. Men nej, jag hittade ju det här webhotellet istället, så nu är bara frågan – ska jag fortsätta med cloudflare också, eller ska jag skita i det? Det känns som om Cloudflare bara gett mig problem, så jag lär säkert byta namnservrar och köra allting här tillsist, men vi får se. Får jag SSL certifikatet att funka här och alla domäner jag använder fungerar så läsarna kan komma åt mina grejer, så är jag rätt nöjd för stunden.

En bra grej, som jag borde ha lärt mig för längesen…

Och det är att man kan faktiskt ta sitt pick och pack och sticka. Alltså, manuellt ladda hem en kopia av sin databas, sina filer och sen flytta det till nya stället. Det har jag gjort nu. Det var lite krångligt och jag upptäckte att alla tabeller i databasen inte hade importerats, men till sist fick jag det att funka och nu är allt på plats, men lämna gärna en kommentar om du upptäcker nått skumt. Sen kommer det nog vara så också att bloggen inte är supersnabb längre, men tillräckligt snabb för att du ska kunna söka upp den online, klicka på en länk, läsa ett inlägg och kanske lämna en kommentar och navigera lite sidor. Som sagt, upplever du nått konstigt, hör av dig. Är du någon jag känner eller du följer sidan på FB? Skriv en kommentar på min FB sida för bloggen – I huvudet på en Grand Danois galning.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".