Photo by Michael Marais / Unsplash

Ett liv utan bil, går det?

Ja, det får så lov, för nu är man utan den på obestämd tid. Under alla år sen jag flyttade hemifrån, förutom de fem senaste har man klarat sig utmärkt utan bil, så det ska nog gå, men det kommer nog bli lite tråkigt ibland, då det är bekvämt. Men också dyrt. Löjligt dyrt, och nu blir det bara ännu dyrare att ha bil, så då skiter vi i det.

Det ska vara elbil eller ingen bil.

Jag har haft körkort nu i över 10 år, men det dröjde då 5 år ungefär innan man själv skaffade egen bil. Det har varit via leasing, och bilen vi leasat är en Renault Zoe. Den har passat ypperligt till mig och Henrik, faktiskt. Vi har haft två stycken Zoe's, och det var stor skillnad på dem. Nu minns jag inte vilken modell och paket vi hade i första bilen, men det var en billigare modell och vi kom ungefär 30 mil en bra dag på sommaren med den. Med den nya Zoe, (säger jag i 2023) så kom vi ungefär 8 mil till och den bilen hade mer bra grejer som under de åren vi hade den gjorde mig till en bättre förare. Det var mer fart i den, och jag gillar verkligen den. Jag kommer sakna den, absolut!

Varför ska det då vara elbil eller inget?

Ja, den frågan är rätt enkel. Jag gillar elbilar bäst. De är roligast att köra. De är tystare, snällare för miljön (ja, jag vet - alla håller inte med), billigare att köra och enkla att ladda. Främsta anledningen till varför jag inte vill ha en bensin eller diesel eller hybrid är också enkelt. Jag hatar att tanka dem! Visst, det går fort, men varenda jävla gång vi har hyrt bil och behövt tanka så blir det totalt kaos för mig och sen är hela dagen förstörd. Sen är dessa fossildrivna bilar lite trögare att köra med. Och jag har kört både sprillans nya och gamla hybrider, så jag har erfarenhet! Det tar lite längre tid tycker jag innan de reagerar och framförallt dricker de ju dyr bensin eller diesel och det är inte bra för miljön.

Det går att klara sig fint utan bil av många anledningar

Med tanke på hur sällan vi kör med så är det knappt ens lönt att ha bil. Det är en onödigt dyr kostnad, då bilen står 95+% av tiden. Vi har fått 1000 mil per år ungefär när vi leasat och vi har inte ens nyttjat hälften av det på flera år. Ska man ha bil egentligen så är det för att man kör typ dagligen, eller åtminstone 4-6 dagar i veckan minst. Vi kör i snitt en dag i veckan. Vi behöver bil för att handla på en särskild ICA Maxi butik vi gillar, men där brukar vi ändå bara handla max en gång i månaden. Andra gången man verkligen vill ha bil är när Majken ska till veterinären. Något som sker typ aldrig numera, peppar peppar ta i trä... Och den tredje är när vi hälsar på Henriks familj som bor i norra Skåne. Så ja, det är ytterst sällan vi är i rent behov av bil.

Såsom läget är nu så har vi gångavstånd till de butiker vi handlar på mest. Det är heller inga problem att handa online i matbutiker. Jag är lite nyfiken på att köpa hem nått från Mylla nån gång också för att sponsra bönderna ytterligare. Det vill jag göra istället för att "sponsra" dyra matbutiker som bara sänker priserna med några kronor. Fast nu börjar det gå lite åt rätt håll. Dock så länge purjolök kostar fanimej 50 kr kilot eller däromkring kan de flesta butiker fara och flyga. Fy vad dyrt! Och jag köper det ofta. Men inte om det är så dyrt, så klart.

De få gånger jag åker in till stan, finns det både bussar och tåg

Och är vädret bra, kan man promenera också för att få in en bra långpromenad. Det har vi gjort ett par gånger redan, och man kan lätt få in 2-3 timmars motion om man går omkring tillräckligt i stan. Idag gick vi hem efter att vi lämnat in bilen och det var en skön promenad. Nu när man börjat vänja sig vid att gå minst 30 minuter per dag så vill man bara fortsätta, då fördelarna är så många. Det är så skönt att min värk minskat med typ 90%. Det blir lättare att antingen gå ner i vikt, eller behålla nuvarande (över)vikten 😂 med om man motionerar dagligen, och tankarna flyger inte lika lätt om jag gått mycket.

Det finns i princip bara fördelar med motion. Den enda nackdelen är Sveriges pissiga väder som aldrig är bra, men det är en annan historia. En annan åsikt är väl att det är lite surt att buss och tågbiljetter är så dyra idag. Bara att åka en månad inom Malmö kostar runt 600 kr, och det är jättedyrt! Hela Skåne kostar ju numera 1300 vilket är löjligt dyrt. Nä, jag hade sett fram emot det där förslaget om Sverigekort eller halverade priser i kollektivtrafiken som MP och V föreslagit. Hade det funnits ett månadskort för 500 kr där du kan åka i hela Sverige för, ja då hade man ju rest mycket mer. De höga priserna i kollektivtrafiken är den största orsaken till varför jag sällan tar mig in till stan eller åker till andra delar i Sverige och Skåne. Den andra är ju för att jag älskar att vara hemma, så då är jag hemma mest.

Ska jag ha bil i framtiden, ska det vara på ett hållbart sätt.

Vad jag menar med det är att jag vill bara ha egen bil om jag gjort nån av dessa tre sakerna:

  • Sparat ihop pengar eller vunnit dem och köpt bilen kontant
  • Får bil genom framtida jobbet och får massiv rabatt privat (förmånsbil etc)
  • Det kommer en elbil med 40+ mil räckvidd och ett leasingpris som innebär max 2000 kr i månaden (inkl försäkring, service, däckhotell etc) en vacker dag som har allt man behöver.

Alla dessa tre sakerna är lika orimliga, så det är väldigt osannolikt att det kommer hända. Men det är maxpriset jag har satt för mig själv. Gratis bil, eller max 2000 kr i månaden. Vilket tror du är mest sannolikt? Nej, i flera år har jag räknat med att inte ha bil alls i mitt framtida liv. När jag bor själv, vill jag så klart ha bil - men inte till bekostnad av allt jag nämnt tidigare i inlägget. Nej. Det måste ske på nått av de här sätten, så enkelt är det.

Faktum är också att även om vi säger att jag hade haft pengar idag till en bil så jag hade kunnat köpa mig en kontant, så hade jag inte gjort det idag. Nej, utan alla pengar jag har ska gå oavkortat till kontantinsats + möbler/prylar etc till framtida bostaden. Och Grand Danois, så klart! I första hand om jag hade haft tillräckligt med pengar över hade jag betalat av CSN lånet först. Sen hade jag skaffat bil efter det. Nej, jag skulle nog säga att mål nummer ett är att ha en bostadsrätt/äganderätt utan lån i första hand, sen fri från alla andra potentiella lån, inkl CSN och sen då bil. I den ordningen.

Drömbilen är dock typ en Renault Kangoo med 40+ räckvidd eller en elbil SUV med lång räckvidd och stort bagage.

Ja, jag vill ha en bil om jag hade kunnat och jag vet vad för typ av bil jag hade velat ha. Nån av dessa jag nämnt. Alltså en eldriven skåpbil med lång räckvidd som har alla grejer man vill ha såsom 360 graders kamera, sensorer och säkerhetsgrejer, back-kamera med mera. Eller en eldriven SUV med stort bagage som en Grand Danois lätt får plats i. Självklart med alla andra funktioner som är bra att ha.

Men ja. I dagsläget finns bara elbilar som är skåpbilar med kort räckvidd, alltså under 30 mil och alla SUV som är eldrivna är svindyra och kostar minst 5000 000 kr och det är för mycket för mig i dagsläget.

Vi får se vad det blir, men nu blir det till att glatt vara utan bil, åtminstone tills den dagen jag fått jobb och tjänar för mycket 😝 eller till den dagen då klimatbonusen för elbilar återkommer. Jag är väldigt arg på regeringen för att de tog bort den, men jaja. Det är inte jag som bestämmer där, men arg får man lov att vara ändå. Elbil eller ingen bil. Så enkelt är det för mig och jag har mina anledningar till varför jag vill ha det så. Håller du inte med, så gör du inte det och det är ok. Vi har alla våra anledningar till varför vi väljer saker i livet och valet av bil ingår i det också så klart. Jag dömer ingen som kör fossildrivet idag, likaväl som jag utgår ifrån att du respekterar mitt val om elbil eller ingen bil.

Alla nöjda, alla glada, liksom.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".