Majken ligger och sover bredvid mina fötter i soffan.

Kan kosttillskott hjälpa för humör och energinivå?

Ja, det är frågan, men troligtvis ja! På sistone så har jag börjat gå smått galen på mig själv, då jag har noll kontroll över humör och annat sen jag mer eller mindre kraschade in i väggen efter det där jättekonstiga jobbet jag var på väg att få. Jag har bloggat om det kryptiskt här och här, så gå gärna in och läs direkt.

Jag vet fortfarande inte om jag blev utbränd, men något hände med mig efter den händelsen.

Jag blev lite som förbytt. Jag har haft någorlunda bra kontroll över mitt humör sen jag började ta ashwagandha för snart 3 år sen för sömnen. Det har varit fantastiskt att inte bli arg så ofta över absolut ingenting. Dock i sensomras efter "den där grejen" hände så ja... då har det varit kaos deluxe i huvudet där nästan inget har funkat på daglig basis och jag känner mig mer "handikappad" än någonsin. Eller handlingsförlamad kanske. Handikappad är dock ett ord jag inte vill använda, då det är så nedvärderande för personer med funktionsnedsättning, men det har varit och är riktigt illa. Det hjälper heller inte att jag har problem med andra saker som jag då rotat i senaste tiden och kommit fram till vad mina problem är. Det är verkligen befriande att ha tagit reda på allt det här, och jag har kontaktat vård och väntar på mer hjälp som jag hoppas kommer redan i år, men det är inget jag räknar med.

Kortfattad så är jag mer stressad än någonsin, vilket är en orsak p.g.a. långtidsarbetslöshet, för mycket vilja, längtan och allt annat jag inte får för att jag är som jag är. Lösningen - take a fucking chill pill. Alltså stressa ner. Är jag inte stressad funkar jag bättre, kan lösa problem med mera. Men det går inte bara med 100% viljestyrka. Nej, ibland kan man behöva lite mer hjälp.

Långtidsarbetslöshet och någon som mig = totalt jävla skitskräpkaos deluxe och fan och hans moster.

Ja. Så är det. Jag HATAR att var arbetslös. Det har gått 2 år. TVÅ JÄVLA ÅR utan jobb! Sen examen så har jag försökt som en blådåre att få mitt första jobb som system/webbutvecklare och äntligen är det på G. Men ja... Jag är lite för ivrig av mig nu så jag kanske har gjort bort mig igen. Jag tror inte det. Jag tror kontakten på företaget förstår mig efter jag förklarat lite mer om mina problem och varför jag varit så på. Det hela är ett missförstånd, men så länge som jag sitter stilla i båten nu och bara tar det lugnt, så kommer han återkomma. Då ska vi boka tid. Sen någon gång snart ska vi ses, diskutera detaljer inför eventuellt sommarjobb och heltidsjobbet som är tänkt att börja i September. Om jag nu bara kan lugna ner mig d.v.s. och inte få panik för att återkoppling dröjer.

Jag har ju dock mina anledningar för det, men jaja. Vill du veta, så läs bloggen över de senaste 2 åren så vet du hur jävla skitjobbigt jag har haft det och vilken berg och dalbana det är att vara jag och arbetslös och längta efter "för mycket". Alla inlägg är ju inte här, jag bröt ju bloggen och flyttade de gamla inläggen till ett arkiv, men ja, det är inte mycket som förändrats och jag har ju tjatat en hel del också med allt som hänt, så du borde kunna bli rätt uppdaterad, ifall du läser alla som ligger här åtminstone.

Vi återgår till det jag skulle säga. Även om "för mycket" ändå är komplett normala saker som alla andra människor också vill ha. Som en grundplåt att stå på. En bostad som funkar för dig och din eventuella familj. Ett jobb som du trivs på där du tjänar vad du behöver för att spara, leva och drömma vidare om andra saker. Men för någon som mig så är det omöjligt att få, för att jag är ivrig, på, ärlig (till fördummelse ibland), har en taskig bakgrund, har kämpat mot vinden och ändå inte nått mina mål hela vuxna livet, stått utanför, accepterad men ändå inte och blivit bemött på felaktiga grunder som hindrat mig ännu mer från att komma framåt. Ja, inte lätt. Nån gång borde förändringen komma liksom.

Så, vad ska man göra för att komma någonstans?

Jo, bryta ner sina problem i små, små steg. Något som jag har haft problem med hela mitt liv. Jag ser liksom bara slutmålet, men inte hur jag kommer dit. Nej, det har jag fått lära mig den hårda vägen. Det var inte förrän ungefär ett år sen drygt som jag började lära mig det här. För att nå slutmålet med bostad, jobb och Grand Danois, ja då måste jag koda dagligen. Lära mig mer komplicerad programmering, så jag får mer kompetens. Ju mer kompetens jag får, desto mer kunnig är jag, och desto fler intervjuer jag får, desto mer kommer potentiella arbetsgivare att se det, vilja anställa och ge mig en chans.

Och det är precis vad som har hänt. Det här året fick jag kontakt med företag som dels gav mig en praktikplats i 3 månader (plus en fuskmånad) och ett annat företag som då sagt rakt ut i det blå att "i höst anställer vi dig oavsett vad du än gör". Det har också hänt, bara att jag inte skrivit på papper ännu. Detta företag är också då det som också erbjudit betald praktik under sommaren 2023, eller deltidsjobb. Detaljer om det kommer så fort jag vet mer, för jag vet inte mer än vad jag redan tjatat om i bloggen på sistone. Jag bara hoppas att jag inte behöver vänta allt för länge.

Man måste också göra personliga förändringar, på egen hand.

Ja, eftersom jag har problem med ditten och datten och fans moster och jag bara sitter här, ivrig så jag håller på att spy ut glitter ur mina öron, och har noll kontroll över det eller något annat mentalt, så beställde jag hem kosttillskott efter tips jag fått av en vän. Det jag beställt är tyrosin och theanin, vilket ska hjälpa stabilisera humöret, öka minnet, fokus och lugna ner mig. Precis de sakerna man kan få problem med om man blivit utbränd, eller åtminstone ligger i riskzon. Har man fibromyalgi, som jag har är dessa sakerna också lite standard att ha problem med och stressen jag upplever beror mycket på hur jag kämpat i alla år för att nå framåt, utan att lyckas nämnvärt. Sen början på 2022 har jag reflekterat mycket kring det här vilket också gjort mig mer stressad då jag nu har svaret på många frågor, men lösningarna dröjer. I alla fall de professionella såsom hjälp av vården eller då skriva på anställningsavtal.

För är det något jag behöver så är det något som gör just det. Igår tog jag de första tabletterna, 1000 mg tyrosin och 400 mg theanin och jag märker effekt redan. Åtminstone gjorde jag det igår, men idag känner jag mig bara allmänt lugnare. Det är ingen placebo, för jag tror inte kroppen känns så här av placebo. Jag är väldigt avslappnad i musklerna, särskilt i armarna. Fjärilarna i magen, alltså ivrigheten har varit mycket, mycket lägre och jag känner inte lika stort behov, eller snarare minimalt behov av att göra andra småsaker som jag brukar göra på daglig basis. Bäst effekt fick jag när jag tog theanin till lunchen och båda fick då verka tillsammans. Jag har också tagit 1200 mg ashwagandha igår, vilket också bidrar. Jag har känt mig mer fokuserad, men framförallt mer lugn, vilket är jätteskönt. Särskilt nu när jag då behöver öva på att hålla tålamodet och "sitta still i båten" så jag inte sjabblar till nått ytterligare.

Så ja, tillskott kan nog hjälpa om man har lite mentala problem och näringsbrist, vilket jag garanterat har p.g.a. min dåliga veganska kost som mest består av processat skräp och en bråkdel av fibrerna jag behöver. Nån gång ska det ändras, men frågan är när? Det lär ta flera år till skulle jag tro.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".