Aleppotvål och sheasmör är guld för hudproblem!

Det här är ett inlägg för dig som vill veta hur No ‘poo metoden, med bland annat Aleppo tvål och sheasmör kan hjälpa mot hudproblem såsom eksem och kliande hårbotten.

Jag har typ alltid haft en kliande hårbotten känns det som…

Kliande hårbotten är inte kul att ha. Förmodligen har jag dock inte haft det hela livet, men åtminstone mycket de senaste åren. Man glömmer ju liksom bort hur länge man haft ett problem när det gått tillräckligt lång tid, så det är säkert 10 år än kanske bara 3 år. Oavsett är det inte en kul grej.

Jag har testat massvis av olika schampon av olika märken. Ekologiska, veganska och komersiella. Inget har liksom funkat, förrän typ nu. Efter lite efterforskning och en fin julklapp från min bror som gjorde en shampotvål till mig så hittade jag Aleppo tvål. En fantastisk liten tvål som ska hjälpa med mycket hudproblem. I februari eller så 2022 köpte jag en via Apotea för nån dryg hundring och 30% lagerbärsolja.

Obs! det är skillnad på kort hår och långt när man tvättar det med Aleppo tvål!

Nu är jag ju väldigt kortklippt, så det som gäller för mig gäller nog inte alla som väljer att tvätta håret med Aleppotvål, men det finns många andra guider online för det. Först så blöter jag håret rejält med varmt vatten. I början så lät jag det vara riktigt blött så det rann, men då rann alltid tvålen ner i ögonen så det sved olidligt mycket så nu drar jag ur det blöta vattnet med händerna. Sen tar jag tvålen i högerhanden och drar runt den över hela huvudet tills ett rejält lödder uppstår. Sen tvättar jag håret som om det vore vilket schampo som helst. Sen sköljer jag ur det. Det är viktigt att skölja länge, men jag har märkt att tvålen försvinner jättefort. Håret känns dock väldigt stripigt efteråt, och jag märkte tidigt att jag inte behöver tvätta håret två gånger. Det är annars en vanlig rekommendation, så testa själv och avgör vad som är bäst för dig. Det är i alla fall underbart att ta såna där 5 minuters duschar nu istället för typ 20-25 som det annars varit. Och jättehärligt att kunna tvätta kroppen också med samma tvål! Minimalism deluxe liksom och plastfritt.

Hur gör jag med sursköljning?

Ja, det är en komplicerad fråga 😂. Idag kör jag typ aldrig med det. Delvis för att jag tycker det känns så jobbigt att blanda ihop vatten och äppelcidervinäger innan och att det inte finns ett bra sätt att spara det på. Jag vet heller inte vilken ratio som är lämplig. Alla ställen säger olika! Jag hade helst blandat ihop det i en sprayflaska och haft det som en permanent balsam lösning, men gör man måste man ändå byta ut hela skiten efter nån vecka och då är det rätt meningslöst tycker jag. Jag tvättar håret typ en gång i veckan nu. Jag hade säkert kunna gå mycket längre än så också. Nån gång gick jag över 10 dagar tror jag och håret hade inte ens blivit fett!

Som tur var brukar jag klara mig bra utan surskölj. I början på våren så tog jag vanligt balsam ibland som jag hade kvar från mitt förra schampo jag köpte – Maria Nila. Jag har skrivit om det i mitt arkiv. Men ja, oftast klarar jag mig helt utan det. Min lösning är istället att jag vid behov sköljer av mig genom en snabbdusch mellan mina hårtvättar och sköljer därmed igenom håret med bara vatten utan en tvätt. Detta är något jag särskilt gör om jag har stylat det och det börjar klia p.g.a. det. Sen om jag kan låter jag håret vila några dagar om jag vet om att jag ska stanna hemma mycket, eller inte ha några viktiga möten. Vila innebär här att jag inte stylar det alls.

Aloe vera och salt spray istället för vax och hårgele.

Min tub Aloe Vera på 200 ml.

Jag har också börjat använda mig utav Aloe vera 97% och en salt spray jag köpt av min frisör istället för att använda kommersiella produkter som gör håret klibbigt och konstigt. Aloe veran är jättebra som hårgele. Det håller mitt hår på plats i typ 3 dagar om jag vill utan att jag får den här stenhårda känslan man får av vanlig gele. Det är inte skadligt för hårbotten heller, utan lugnande. Jag köper en stor tub på apoteket för typ 99 kr och den håller i säkert 6 månder om inte mer. Webbpriset är dock 58, så det är billigt! I och med att det är 97% aloe vera så funkar det ju att använda till annat också. Bland annat till mina eksem och torr hud som jag haft problem med de senaste åren.

Sheasmör mot eksem är en gudagåva!

En provburk med sheasmör från jordklok.se. 100% ekologiskt sheasmör.

Jag har hört att sheasmör hjälper mycket bra mot torr hud och eksem. Dock tog det tid innan jag faktiskt fick tummen ur röven och köpte det. Jag har i flera år använt mig utav en body lotion från Urtekram som har lite sheasmör i sig, och massa annat smått och gott. Det har hjälpt bra, men inte tagit bort eksem eller andra hudproblem helt. När jag var och klippte mig sist så tog jag en tur in på Body shop och hittade sheasmör där. Dock inte 100%, men nära nog. Jag fick en provburk och det hjälpte fint mot ett eksem jag hade på tummen. Dock så kom det tillbaka efter jag slutat smörja in mig. Efter ett tag dock så tänkte jag att jag måste göra nått rejält med mina eksem jag fått senaste tiden. Jag har haft ett jättejobbigt eksem vid mitt vänstra öra i över 2 år nu. Det uppkom under pandemins första tid av en förmodligen och total olyckshändelse.

Parfymfri body lotion från Urtekram i pumpflaska

Alla schampotvålar är inte av godhet

Jag fick en schampotvål från Lush av Henrik för ett par år sen, då när jag flyttade ut till min skokartong i Arlöv vintern 2019. Han ville inte använda den och jag var nyfiken på schampotvål redan då. Jag provade den ett par gånger och det var en kul upplevelse. Dock fortsatte hårbotten att klia rejält. Sen när jag testade den kanske för andra eller tredje gången så låg lite schampo kvar vid öronen och det märkte inte jag av. I och med att det var pandemi så jobbade jag ju hemifrån och då satt jag hela dagarna med såna där hörlurar som går över öronen. Kombinationen då av schampo kvar på öronen och hörlurar som satt tight på, gjorde att jag utvecklade en allergisk reaktion på båda öronen. Det var som om jag hade två stora lila blaffor på bägge sidor, men det tog tag innan jag märkte av dem och de började klia. I en början var jag bara torr och la som sagt knappt märke till dem. Sen när vintern kom började dem bli ett problem. Det vid högra örat försvann dock jättefort efter att jag bara smörjde in mig lite och lät det vara. Det vid vänster öra är än idag ett problem.

Nu är dock det problemet nästan över hoppas jag. Efter alla duster, med krämer jag köpt och testat där inget fungerat, även om det blivit bättre så är det fortfarande ett jättekliande problem. För några veckor sen fick jag nog och tänkte – det här är det sista jag gör innan jag kontaktar hudläkare.

Flytande Aleppotvål i pumpflaska och 100% ekologiskt sheasmör till räddning!

Det jag gjorde var att jag beställde Aleppotvål i flytande form och en provburk med sheasmör från jordklok.se. Aleppotvålen är i 500 ml storlek och jag valde den istället för fast form mest för att jag inte hittat någon bra tvålkopp. Mitt handfat är väldigt litet, så en tvålkopp tar för mycket plats och riskerar att hamna på golvet etc om katten hoppar upp. Då är flytande jättebra. Den fasta tvålen jag använder i duschen funkar dock bättre överlag och löddrar mer. När jag fick hem grejerna så har jag börjat med en daglig rutin och det är att jag tvättar ansiktet med Aleppotvålen varje dag och efteråt smörjer jag in eksemet med sheasmöret och resten av huden med min body lotion vid behov. Den här rutinen har gjort under för min hud! Nu är eksemet nästan borta hoppas jag. Ibland har det börja klia mer och det har senaste dagarna varit torrare än vanligt, men häromdagen försvann stora hudflikar och när jag vaknade dagen efter så var huden väldigt len där. Det bevisar ju att det funkar! Jag kommer fortsätta med detta länge oavsett för att minska risken att eksemen återkommer när de väl har försvunnit.

En 500 ml flaska med flytande aleppotvål. Najel heter märket och är köpt på jordklok.se

Finnar och pormaskar har uppstått, men också minskat rejält

Jag har sedan länge haft problem med att jag får finnar och pormaskar bland annat på hakan och i pannan. Sen jag började med Aleppotvålen så har finnarna jag brukar få i hårbotten minskat rejält. Jag har också en liten “knöl” eller vad man ska säga på bakhuvudet/nacken som varit väldigt infekterad förr men som nu minskat mycket i storlek sen jag började tvätta håret med Aleppotvål. Den är säkert bara hälften så stor nu och min frisör nämnde också att min hårbotten har nog aldrig sett så bra ut. Mina pormaskar och finnar jag brukar få på hakan har blivit lättare att få bort och efter att jag klämt dem, som man inte ska göra, men jag älskar att klämma finnar så jag kan inte sluta, så har de inte återkommit! Det är också fantastiskt. Jag har fått flera finnar, vilket är lite komiskt, men de uppkommer jättesnabbt, kläms fort och sen försvinner dem. Typ som om att de orenheter kommit upp till ytan för att sen försvinna för evigt. Det är jättekul! Inget annat har liksom “hjälpt” för det här. Det är rätt kul att man lyckats få bort pormaskar också som suttit där för evigt.

Sammanfattning

Överlag så är jag riktigt, riktigt glad över att ha hittat naturliga lösningar på mina hud och hårproblem. Det är fantastiskt egentligen! Allting är ju självklart veganskt också, billigt och otroligt drygt. Den fasta Aleppo tvålen köpte jag ju i Februari och snart är det augusti och jag tror jag kanske använt halva tvålen eller så vid det här laget. Ca 100 kr för en årsanvändning av schampo är ju liksom skitbra. Det finns ju många därute som kan lägga hundratals kronor på hårprodukter i månaden. Allt detta kostar kanske 500 kr totalt och räcker i minst ett år. Det tycker jag är jättebra eftersom jag också är väldigt fattig och varit arbetssökande så länge. Det är också hållbart. När jag äntligen bor i min egen bostad en vacker dag ska jag utöka det här hållbara tänket till att använda fast tvål även för att tvätta händerna. Sen vill jag också börja städa med naturliga produkter såsom citron, bikarbonat, ättika och vanligt vatten. Ekotipset och husmorstipset på Instagram är fantastiska konton att följa för en mer ekonomisk och hållbar vardag. Jag kan knappt vänta tills det är dags, även om jag ännu har noll koll på när det kan bli av, men just nu är det oerhört trevligt att slippa en kliande hårbotten och bli av med jobbiga, kliande eksem.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".