Fem jobbintervjuer på en vecka?

I förra inlägget skrev jag att det suger att vara arbetssökande. Det stämmer fortfarande. Dock i förra veckan hände rätt så häftiga grejer. Jag hade hela fem intervjuer på en vecka! Tre av dem var inbokade sen tidigare, och sedan tillkom det två till för att jag sökte ett jobb och för att en konsultchef/rekryterare hittade mig på LinkedIn. Jag har också haft säkert 3-4 samtal med olika rekryterare och konsultchefer på LinkedIn i förra veckan utöver dessa intervjuer. My mind is blown på allt som hände i förra veckan.

Att nämna namn eller inte, det är frågan?

Egentligen vill jag gå ut och säga alla namn nu som jag har haft intervju med, för att underlätta för den här förvirringen som kan ske, men jag vill inte jinxa det. Vi numrerar dem istället och ger en liten beskrivning.

  1. Ett av de största produktbolagen i världen
  2. Ett av de största konsultbolagen i Danmark
  3. Ett mindre produktbolag i Skåne, som är en del av en global verksamhet
  4. Ett mindre produktbolag inom vården som är lite av en startup
  5. Ett konsultbolag som bl.a. har konsulter på bolag nr 1 rätt så frekvent.

En salig blandning av företag var det i alla fall, men det mest positiva är att majoriteten är produktbolag. Det är jättekul med tanke på hur sällan jag varit i kontakt med dem sen jag började söka jobb efter påsken 2021. Det som är ännu roligare är ju att jag har dubbel chans att komma in på första företaget, eftersom företag 5 “samarbetar” med dem. Mer om det senare.

Jag var en av fem istället för en av 20…

På första intervjun, som var en gruppintervju så hade jag förväntat mig att typ 20-30 personer skulle komma, lite som när jag var på “audition” på HiQ i somras. Men så blev det inte, utan jag var en av fem. Snacka om att känna sig hedrad 😍. De var grymt imponerade av min profil och ville ju självklart ge mig en chans p.g.a. det. Rollen var fullstack webbutvecklare i ramverket react och node.js som backend. Vi skulle göra ett kodprov, eller mindre arbetsprov egentligen. Jag kan inte react alls, men vill lära mig det. Jag har dock valt att fokusera på att bli bra på Vue för att sedan gå vidare mot react och andra ramverk, men efter den här intervjun så har jag insett att jag måste lära mig React typ nu om jag ska ha större chans att få jobb.

I alla fall. Provet gick åt skogen för oss alla fem som var där. Det kändes skönt att det gick så dåligt för alla, men det var samtidigt trist att vi inte lyckades bättre. Alla vi som var där var alla i liknande status, d.v.s. juniorer eller nyexade men rollen var till för någon som jobbat i ett par år med det här, så det var kul att så många i min situation var där på intervjun. Det var en salig blandning av människor, och det var kul tyckte jag – som älskar olika kulturer.

Kodprovet var dock bara en liten, liten del av deras totala bedömning. 90% består mer av hur man är som person, hur man funkar med andra etc. Kodprovet var bara 10%, så det kändes skönt det också. Vi får se vem av oss som får chansen där. Jag tror det är rätt så kört, men jag vet inte. Det får jag veta när återkopplingen kommer, vilket den bör göra typ när som helst. Jag tror att antingen är jag en favoritkandidat, eller så tycker dem att jag är asjobbig 😂 men jaja. Vi får se när återkopplingen kommer. Jag tror enda killen som var där har störst chans att bli anställd nu, eller en annan tjej från Malmö, men jag har ingen aning. Kanske blir det ingen av oss?

Ta inte ut paniken i förskott, Anna-Maria!

Jag har en tendens att “ta händelser i förskott”. Något som är otroligt irriterande. Hör jag nått nytt som är superspännande på något vis, så kan det nästan vara så att jag typ flyttat in i en lägenhet innan den är byggd, eller att jag räknar med att jag är anställd innan ens ett företag har ringt mig och pratat med mig. Lite så. Otroligt jobbigt ibland, men jag jobbar som sagt på att bli mer realistisk. Livet som 6+ månader arbetssökande har hjälpt mycket där efter alla nej och intervjuer jag haft. När intervju 2 kom, så hade jag googlat företaget en hel del och det jag fick veta var väldigt negativt. Jag ska inte gå in på vad, men jag hade typ panik i flera dagar över vad det hade inneburit att kanske jobba för dem. När sedan intervjun kom så kändes det bättre, för de letade frenetiskt efter en backend roll i C#, något som jag är typ sämst på om man ska vara ärlig, då jag inte har en normal hjärna som kan matematik och logik på ett bra sätt + att jag inte gått kurser i datastrukturer och algoritmer etc. Det hade kanske varit en annan grej om jag fått mer stöd i min utbildning på Newton, men eftersom jag dessutom fastnat radikalt för webbutveckling så har jag inte hållit på med C# aktivt sen jag hade min LiA på Sigma IT hösten 2020, och det är självvalt. Undantaget är att jag testade en kurs i datastrukturer och algoritmer över julen 2020/2021 och att jag börjat göra lite småskit på codeabby, men annars är det webbutveckling i Vue som har gällt för mig det här året. För det är det jag vill hålla på med.

I alla fall. Efter ett par dagar så fick jag återkoppling och de sa nej, men det kändes som sagt bara bra. Jag är så klart öppen för att jobba i Danmark, mest p.g.a. den höga lönen det hade inneburit och jag är inte rädd för att jobba för just det där företaget heller ifall nått mer lämpligt dyker upp. Rykten är ju just rykten! Dock så tror jag det finns andra företag som är bättre för mig, men vi får se. Man vet aldrig vad som händer och mitt primära mål nu är ju att få ett jobb, även om det innebär pendling, 8-17 på ett kontor, sega windows datorer och långa 40 timmars veckor utan någon form av flexibilitet med mera. Ett jobb är viktigare än mina personliga önskemål just nu. Kollegor, lön och ha något att göra är nummer ett just nu. Allt annat som en lön innebär kan vi ta sen, liksom. Jag måste ut och göra något och gärna med nya kollegor och en arbetsplats.

Tre ställen med stor potential

De tre resterande intervjuerna jag hade i förra veckan tror jag har stor potential för att jag ska kunna snart få mitt första jobb som utvecklare, men jag vet inte. Det bara kändes väldigt positivt när jag hade min första intervju med dem. Alla tre ställen är i princip samma roll, frontend eller fullstack utvecklare med primärt react som ramverk, men mycket verkar gå att lösa om jag inte kan React. Det är positivt. Med lite tid och stöd, mentorskap etc så kan jag gå långt, så får jag det så blir det nog väldigt bra. Det som är positivt också för dessa ställen är att ingen av dem verkar använda sig utav kodprov, logiska tester etc utan det är lite intervjuer så det är ju mycket passande för min del. Det som är då extra roligt är att femte bolaget, samarbetar med det första, så jag kanske har dubbel chans på första stället + att jag då får jobba på ett konsultbolag om det hela går vägen. För mig känns det lite som en dubbel win, men jag ska som sagt inte ta ut nån seger i förskott här. Oavsett – om det blir anställning på något av dessa arbetsplatser så är det en mycket stor win, och jag tror att jag hade passat bra på alla. Det är mer frågan vem av dem som vill ge mig chansen.

Nu väntar jag bara på återkoppling och när jag vet mer kommer jag skriva om det. Håll alla tummar och tår nu, mina älskade läsare. Jag gissar dock vid det här laget att alla har fått reumatism av allt hållande av tår och tummar, men jaja 🤪. Till sist kommer det och jag är ju den som aldrig ger upp! Jag har bara inte det i mig helt enkelt.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".