Drömmen om IT konsult kommer kanske närmare...

Om man har tur, d.v.s. Just nu är inget bestämt eller påskrivet, men jag har fått veta att min handledare sen ett tag tillbaka arbetar rätt hårt på att få ut mig i uppdrag. Praktikplatsen jag är på har nämligen konsultlicens, så jag kan alltså få jobb som konsult, vilket är typ drömmen för mig.

Jag har velat bli konsult länge

Sen tonårs-åren eller så vad jag minns. IT-konsult 🤤

Så länge jag kan minnas har jag velat vara min egna chef. Jobba som konsult, utan att veta vad det faktiskt innebär. När jag var på sista året på Newton och utbildade mig till systemutvecklare fick jag veta mer om hur det var, och nu är jag så fast i att vilja bli konsult, att jag är rätt glad ändå att jag nästan bara haft interjvuer med olika konsultbolag. När jag fått lite mer erfarenhet kan jag liksom välja och vraka på bolag som senare vill anställa mig. Men först ska man ju bli anställd nånstans, eller hur? Som läget ser ut nu, är det lovande, men inget garanterat, bestämt eller då påskrivet. Förhoppningsvis sker det efter att min nuvarande praktikperiod är över, vilket den kommer vara första veckan i Juni.

Vad är planen?

Om det här blir av är det tänkt att jag då blir konsult, förmodligen på 75% till att börja med, men heltid är absolut målet, redan om ett par månader om jag får bestämma. I och med att jag kämpat med utbrändhet sen examen så är 75% just nu mitt max, men heltid är inte omöjligt. Har jag tur blir det väl i slutet på sommaren eller så man kan jobba heltid igen, om det nu inte skiter sig totalt och man får börja om på ruta 1 igen. Det kan också hända. Ruta ett är väl att jobbet inte blir av, jag är arbetssökande ett tag till, får fortsätta leta jobb, gå på massa intervjuer och fortsätta få nej från alla möjliga företag, för att jag inte har erfarenheten. Dock har jag i alla fall lite mer erfarenhet nu, men tre månaders praktik kommer man inte superlångt på. Men man kommer förhoppningsvis någonstans på det. Och jag levererar konstant på praktikplatsen, så det är jättekul. De är mycket imponerade av mig och jag får lära mig så mycket nya saker. Det mest intressanta är att jag får lösa i princip allting själv, med handledaren till hjälp vid behov, men det är jättehäftigt att jag lyckats lösa så många uppgifter helt på egen hand.

Man ska inte hoppas för mycket, men jag kan inte sluta hoppas ändå.

Det är liksom lite smått omöjligt och särskilt som vanligt nu när det verkligen börjar bli på riktigt. Kanske tar jag ut segern lite i förskott, men jag är lika förberedd på att det skiter sig och att jag sitter hela sommaren i pyjamas och kollar på TV och bloggar som om inget hade hänt. Så vi får liksom se vad som händer.

Jag har ingen aning om vad jag får i lön, men jag hoppas den blir hög.

Hög lön är ju nått man kan diskutera i all evighet. Jag vet vad jag har i löneanspråk för en helt vanlig heltidsanställning idag, och det är vad unionen rekommenderar för 2023, om någon orkar ta reda på det. Med tanke på att jag samlat på mig erfarenhet själv, dels genom att plugga programmering på egen hand i över ett år + att jag nu har 3 månaders praktik som frontendutvecklare så innebär det enligt många att jag har rätt till den lönen. Min handledare tycker till och med att jag förtjänar ännu mer än så, och vi får se som sagt vad det blir. Som konsult, där man får behålla majoriteten av kakan själv kan det bli högt, men det kan också bli tal om en vanlig anställning där lönen är fast varje månad. Jag ser fram emot allt oavsett, under förutsättning att det blir av så klart. Tids nog så borde det bli nått bra av det.

Var realistisk, inte för positiv!

Fram tills dess gäller det att vara hoppfull, men väldigt realistisk. Något som är skitsvårt för mig, men jag har lärt mig den hårda vägen. Jag vet att jag är överpositiv i många fall. Tror att allt löser sig, och så skiter det sig i 99% av fallen. Det blir liksom aldrig eller sällan som jag vill. Det är superstörigt, men det beror ju på att jag har fel inställning. Många säger till mig att vara mer positiv, men det går inte längre. Är jag för positiv biter det mig alltid i röven senare. Nej, bäst är att sitta här, mer eller mindre inställd på att efter praktikens avslut så hände något som gjorde att de valde nån annan att anställa istället för mig, och så får jag sitta här återigen arbetslös med en fjärdedel av vad jag förtjänar i inkomst, inte göra ett skit om dagarna och fortsätta längta efter det som aldrig kommer med största sannolikhet.

Yep. Enklast så.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".