Kort dokumentär om dominansmyten gällande hundträning

Hundträning Oct 4, 2014

Igår så hittade jag av en ren slump en dokumentär om dominansmyten. Den var väldigt bra, men jag tyckte det var synd att den var så kort. Kanske finns den i flera delar? I videon får vi träffa ett flertal kända hundtränare i USA där alla utom en tränare kommit ifrån att träna “som man gjorde förr”, med dominans och negativ förstärkning samt bestraffning som träningsmetod. Idag tränar dem alla (förutom 1 person) med enbart positiv förstärkning och dem får mycket bättre resultat, samt mer välmående hundar och en bättre relation med dem. Titta gärna på den och sprid den vidare. Den spelades in 2012. Min tolkning till varför bara en av tränarna använder Cesar Millans metoder beror väl på att de vill få flera synsätt av hundträning samt argument till varför man skall använda en viss metod för att träna sina hundar.

I filmen nämns bland annat att sen Cesar Millan kom på TV, så har hundträningen i världen kastats tillbaka ca 50 år och det är något som dessa hundtränare vill ändra på – och jag med för den delen. Jag har förklarat tidigare varför jag inte gillar CM’s metoder längre och jag blir ledsen och upprörd när jag tänker tillbaka på hur dåligt jag själv har behandlat hundar, men även när jag ser personer idag behandla sina djur illa genom att träna dem med negativa metoder som inte behövs och som dessutom gör jobbet svårare. För att spoila lite så kan jag säga att jag gillar den sista meningen som sägs i dokumentären, vilket ingår i min egna filosofi är:

Att ha hund ska vara roligt och inte ett “jobb”.

Det jag menar med det är att hundträning, samt livet med hund ska vara lätt, roligt och undervisande hela tiden. Det ska inte vara frustrerande, tidskrävande (på fel sätt) eller riktigt jobbigt, att du ångrar att du skaffar din hund. Jag har själv suttit i den situationen tidigare, och det är inget jag vill vara med om igen. Jag är 100% övertygad att med rätt balans mellan en köttbaserad diet (aka så lite kolhydrater som möjligt) tillsammans med rätt mängd motion för din hund (oavsett ras) och rätt träningsmetod så kan man få en sådan önskedröm att livet med hund blir positivt istället för jobbigt och frustrerande.

Utan att vara totalt utbildad gällande hundar så är det i alla fall min åsikt och en gissning. Sätter man hunden i en situation där den inte kan göra annat än lära sig snabbt, så blir det också lättare för bägge parter. Jag bara hoppas att det blir så när jag väl själv blir hundägare igen. I alla fall – åter till dokumentären!

Filmen lades nyligen ut för att hedra Sophia Yin, som tydligen gick bort precis. Detta är något jag totalt missat, och jag följer henne på Facebook bland annat. Mycket tragiskt att hon gått bort. Jag vet inget om hennes dödsorsak, bara att det var mycket oväntat.

Vad är dina åsikter om dominansmyten, Cesar Millan och dina erfarenheter med att träna hundar? Vilken metod föredrar du? Berätta gärna genom att lämna en kommentar här på bloggen. Har du dock problem med att kommentera (får felmeddelanden etc) så skriv en kommentar på Facebook eller G+ och beskriv vad du har fått för problem så ska jag försöka åtgärda problemet.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".