Kan man bo i en liten etta med en Grand Danois? Del 2

Förberedelser Jun 10, 2020

Sammanfattningsvis, efter att ha bott i en skokartong på 30 kvadratmeter i ungefär ett halvår, så kan jag säga – NEJ, en Grand Danois hade absolut inte fått plats här. Eller ja, det beror på hur man ser det. Jag hade blivit smått tokig tror jag i alla fall om jag hade haft en 90 cm+ i mankhöjd, 70 kilos hund här. Särskilt med tanke på att jag med min nuvarande möblering inte har plats över till hundsäng.

Bra planlösning, men möblerna tar för mycket plats…

Jag har ingen soffa här, vilket jag saknar att ha ibland. Jag har ett skrivbord som tar upp rätt mycket plats. Bredvid skrivbordet har jag en stor hylla som jag köpte för att få mer plats över till annat. I den hyllan har jag kastruller och sånt och högst upp står min SodaStream maskin. Jag har två poängfåtöljer och sängen är på 120 cm. Nej, oavsett hur man än tänker och planerat kring möbleringen så går det inte att inkludera en stor vovve här. Det finns yta att gå omkring på, men det hade ändå inte fungerat. Teven hänger heller inte på väggen…

Min katt Majken ligger på kontorsstolen under skrivbordet som är upphöjt. Bredvid ser ni hyllan med alla kastruller och sånt.

Jag vill hitta det perfekta boendet för Grand Danois!

På sistone har jag gått och blivit smått besatt över lägenheter, och särskilt mitt nästa, som är planerat att bli mitt sista boende. Ni kan läsa alla sjuttioelva inlägg om min framtida bostad i min personliga blogg. Just nu är jag i valet och kvalet över att flytta tillbaka till mitt gamla område, till en stor tvåa på ca 65 kvadrat eller försöka satsa på en nybyggd BoKlok lägenhet i Skåne någonstans. Oavsett vilket så har jag noll möjligheter att flytta vidare inom kort. Nej, minst 1 år efter att jag har fått en anställning kan det vara aktuellt på riktigt att kolla ordentligt på min nästa lägenhet. Om jag inte skulle vinna ett par miljoner då och lever utan bolån. Och det måste vara markplan – annars får det vara! Jag bara måste ha min tomtplätt! Nackdelen med mitt gamla område är att badrummen är pyttesmå, men lägenheterna är väldigt stora, i alla fall tvåorna. För att inte tala om all renovering som lär krävas! Annars är det många fördelar med att bo där. Jag får stanna i Malmö, vilket är rätt viktigt. BoKlok är lite annorlunda. Där har jag möjlighet att få ett massivt badrum, men kanske bara en tvåa på “ynka” 55 kvadrat. Billigt kan det däremot bli, så det låga priset är oerhört lockande. Men vi får se. Jag har skrivit ett mycket utförligt inlägg om mina bostadstankar i det här inlägget.

Hur vet jag att en Grand Danois får plats i min lägenhet?

Hela grejen i alla fall med att bo i en mindre eller liten lägenhet med Grand Danois är mer – hur fan vet jag att vovven får plats? Jag vet i alla fall att bo på markplan är min absoluta huvudsakliga satsning oavsett. Nått annat är jag inte intresserad av. Jag bara måste ha den där gräsplätten så jag slipper springa i trappor under valptiden och kan få han rumsren snabbare. Tekniskt sett, borde jag kunna känna mig lugn om jag har plats för en Kuranda hundsäng i sovrummet och kanske en i vardagsrummet. Badrummet måste vara stort nog så jag kan duscha honom vid behov samtidigt som jag inte blir av med eventuella tvättmöjligheter. BoKlok har massiva badrum, vilket är liksom en total dröm 😍. Nu vet jag inte vad är stort badrum räknas som, men stort nog för badkar och både torktumlare samt tvättmaskin. Nu vill jag inte ha badkar, utan dusch som tar upp lika mycket yta som ett vanligt badkar, alltså typ hela den väggen där badkaret normalt står i ett badrum. Det ska heller inte vara trångt när man väl sitter på dass, så man kör in armbågen i duschen eller handfatet när man behöver torka sig. Nä, utrymme! Och det har BoKlok i sina badrum! Jag har tjatat mer om badrum i det här inlägget. Sen så måste det så klart finnas en bra matplats till matskålar och bra förvaring för eventuella leksaker, godis och torrfoder om han nu kommer äta det. Det ska inte kännas trångt i köket när jag står och lagar mat och han äter sitt foder. Nej, det måste vara mycket yta samtidigt som han kan känna sig trygg vid sin matplats.

Frysbox för råutfodring är fan ett måste…

Det måste också finnas plats för en extra frysbox eller hel frys, som ska stå i ett förråd(inomhus) eller på annan lämplig plats, så jag kan råutfodra, både Anton och alla nuvarande samt eventuella framtida katter. Frysboxen ska kunna ha minst en månad värt av mat till Anton, ca 60 kg skulle jag tro då jag räknar med att han kommer äta 2 kg per dag. Till katt är det likadant, alltså mat för minst en månad, fast räknat i 7.5 kilos förpackningar, så jag gissar att frysen behöver vara på minst 200 liter. Att köpa dyr mush till Majken, som jag gör nu (min Ragdoll katt) är något jag får göra ungefär en gång i veckan, för min lilla frys har bara plats för max två 800 gramspåsar per gång. Det går nämligen åt en påse i veckan och i framtiden kanske mer än en påse per vecka beroende på om hon kommer fortsätta äta torrfoder eller inte. Jag testade ett tag att köpa 7.5 kg, vilket hade fördelen att jag sparade 100 kr och slapp köpa mush på typ två månader, men den tog upp ett helt frysfack, så det var inte acceptabelt. Inte i denna lilla lägenhet. Om jag hade skaffat mig en BoKlok lägenhet i framtiden, med deras nuvarande flex system, med tvåor på 55 kvadrat och treor på 72, så är planlösningen som sådan att det mycket väl kan få plats en till frys i köket, även om man bara får en kombinerad kyl och frys där, om man inte flyttar in i en fyra eller något av deras radhus. Då får man hel kyl och frys per automatik.

Ett rektangulärt sovrum är mer lämpligt för en Grand Danois.

Egentligen spelar kvadratmetrarna på ett sovrum mindre roll. Det handlar mer om hur rektangulärt det är. Den kortaste väggen bör vara minst 3 meter i alla fall, så man har ungefär eller helst en meter över att gå bekvämt förbi sängen. I mitt gamla område så har treorna sovrum på ca 12 kvadrat, men med rätt möblering så är det ett riktigt bra sovrum för en Grand Danois, då det lätt får plats en hundsäng i ena hörnet. I de stora tvåorna i det området gissar jag dock att sovrummen är större, kanske 15 kvadrat med en walk-in closet på köpet. Sovrummen i en BoKlok lägenhet är “små”, men som jag precis nämnde är “master bedroom” i alla fall på 11.5 kvadrat, och när man kollar planlösningen så borde det funka fint med dubbelsäng och hundsäng utan att det blir trångt. Som läget är just nu för min del så är min plan att behålla min säng på 120 cm ifall jag flyttar in i en tvåa på BoKlok, och om jag har möjlighet till en trea i framtiden där, så blir min nuvarande säng förmodligen en gästsäng. Detta för att jag räknar med att jag kommer bo ensam i framtiden, oavsett om jag kommer vara singel eller inte. Drömmen är i alla fall hellre en trea än en tvåa, just för att jag (som jag nämnt i min andra blogg) vill ha ett dedikerat kattrum och ett kontor/gästrum för att det ska bli mer perfekt. Om jag iofs ska ha ett kattrum, behövs minst en fyra eller radhus dock… Men jaja. Nu är huvudfokus på Grand Danois! Det är inte så troligt heller att jag kommer ha flera katter samtidigt. Nej, det lär bli Majken och Anton som får hålla varandra sällskap, oavsett storlek på boendet. Så känner jag nu i alla fall. Jag kommer liksom inte orka med fler kattungar på bra många år…

Ett kontor är faktiskt viktigt!

Främsta anledningen till varför jag också vill ha ett rum som är ett kontor är för att jag dels kanske kommer jobba mycket hemifrån i framtiden. Det kan bli så, men man vet inte. Corona har ju ökat möjligheterna för det åtminstone samt att jobba som någon typ av utvecklare inom programmering så brukar en av fördelarna vara flexibilitet på arbetsplatsen. Jag ska dock erkänna att en av anledningarna med till denna önskan är att jag hoppas fortfarande på att när jag väl skaffat Grand Danois att jag äntligen kommer ha någon slags karriär på youtube om hundrasen. Då vill jag ha ett rum där jag kan spela in mina videos, ha plats för green screen och korrekt belysning. Det kan bli svårt att få ordning på sånt om jag bara har ett sovrum. Och sen är ju gästrumsaspekten viktig med. Inte för att jag kommer få gäster ofta, kanske nån gång per år, men när jag väl får det så hade det varit bekvämt att veta att de får sova i en ordentlig säng. Annars hade en riktigt bra bäddsoffa varit ett mycket bra alternativ i vardagsrummet, för ett stort kontor hade också varit underbart. Jag älskar verkligen yta!

Min nästa bostad har verkligen ett syfte.

Nästa boende är liksom planerat att vara mitt “föreviga” boende, där jag kommer bo tills jag flyttar till ålderdomshem eller nått i den stilen, så det är så perfekt som möjligt jag är ute efter – till en så rimlig/billig kostnad som möjligt. Sen är det en till bonus om det kan ske snarare hellre än senare. Jag har planerat att bo i den här skokartongen i 3 – 5 år, men efter ett halvår så skräms jag av hur mycket jag tänker på mitt nästa boende. Och det stör mig att heltidsjobbet inte är aktuellt förrän om ett år, i juni 2021 och inte förrän tidigast då har jag möjlighet att få bolån och köpa mitt drömboende. Jaja, jag är van att vänta. Jag har väntat sen 1997 på min drömhund, så nog kan jag vänta ett par till på både hund och drömboendet också. Var det blir återstår att se. Inte förrän jag fått fast anställning och en mer stabil kontantinsats vet vi var jag hamnar härnäst. Och när jag hamnat rätt – ja då blir det äntligen Grand Danois!

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".