Kan man bo i en liten etta med en Grand Danois? Del 1

Förberedelser Oct 19, 2019
Gandalf ligger och vilar i en soffa.

Efter en snabb sökning i en av de största hundgrupperna om rasen Grand Danois på Facebook så är svaret absolut ja. Med tanke på att en Grand Danois inte tar särskilt mycket plats inomhus, spenderar större delen av tiden med att sova, vila eller bara slappa i en soffa eller säng så kan det gott och väl räcka med en etta som bostad. Som jag nämnt flera gånger innan så kommer jag lära Anton att vara extra lugn, då det är viktigt för mig. Han kommer ju självklart få aktivera sig, springa av sig och leka med andra hundar när tillfälle ges, men det är viktigt att han är lugn inomhus och kan gå fint i koppel etc.

Orsaken till varför jag ställer denna frågan är för att jag tyvärr numera är singel och ska flytta ifrån min älskade Henrik i December 2019 till en liten hyresetta, annars kallad skokartong. Den är på 30 kvadratmeter, men på första våningen vilket jag medvetet valde för att underlätta för eventuell hund. Min plan är nämligen att bo kvar i den där lilla skokartongen så pass länge att Anton förmodligen kommer spendera sina första år i den tillsammans med mig. Sen när jag flyttar därifrån så blir det till hus, radhus eller en perfekt marklägenhet! Fördelarna med det här är att dels att det är min lägenhet, så mina regler gäller vilket innebär att då får han vara i alla möbler. Han ska få sova bredvid mig i sängen om han vill, han ska ha sin egen hundsäng, eventuellt om det får plats ska det finnas en soffa. Annars lär han få sin egen poängfåtölj att dela med alla eventuella gäster som kommer och hälsar på i den lägenheten.

Bild på en blå Grand Danois valp som ligger i en poängfåtölj. Bilden är en länk!

Det är ändå rätt komiskt att ställa den här frågan, för i lägenheten jag bor i just nu, så är det en trea på typ 80 kvadratmeter, men såsom planlösningen är så finns det typ inte plats till en GD här. Den är så trång fast den ändå är väldigt stor. Det finns yta där yta inte behövs och tvärtom. Det hade funnits plats till GD om jag bott här själv, men eftersom Henrik inte godkänner att han ska få vara på några möbler så blir det svårt att få plats med en hundsäng till honom i varje rum. Det är ju inte bra för en GD att alltid ligga direkt på golvet med en sådan stor och tung kropp. Planlösningen funkar helt enkelt inte för det, i alla fall inte såsom vi har valt att möblera bostaden vi har delat tillsammans i typ 2.5 år. Henrik har också större behov av den här lägenheten och jag har inte råd att bo kvar själv så länge jag är student utan heltidsjobb. Planlösningen för ettan är däremot mer öppen och med rätt möblering finns det gott om plats för en GD att sova, sträcka ut sig och gå omkring, fast den bara är på 30 kvadratmeter. Enda stället där det kan bli potentiellt lite trångt är vid köksdelen, men det kan lätt ordnas med lite träning om nu Anton blir sån att han vill hålla mig sällskap när jag lagar mat.

På bilden nedan ser ni planlösningen med min favoritlösning på möbleringen. Här finns dock ingen hundsäng utritad eller en extra poängfåtölj, men tanken är att sängen förmodligen kommer vara antingen till höger eller vänster om balkongdörren. Alternativt placerad under skrivbordet, eller under teven, då teven är placerad på väggen. Mer information om alla möbleringscenarion kan ni läsa i det här inlägget.

Mitt kommande liv som singel är tänkt att styras av mina husdjur jag kommer skaffa inklusive Maja samt min framtid som systemutvecklare. Det finns planer på en till katt också, och då blir väl detta till en serie inlägg också, såsom “kan man bo i en etta på 30 kvadrat med två katter och en Grand Danois?”. Jag har precis bloggat om mina planer gällande katt i min personliga blogg, så gå gärna in och läs det också ifall du är nyfiken eller har tips och råd.

Om du själv har bott eller bor med en Grand Danois på väldigt lite yta, så hör av dig i kommentarsfältet då jag gärna vill höra mer om dina erfaranheter. Likaså om du har tips och råd kring katt och Grand Danois på liten yta så lyssnar jag gärna.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".