Kan en Grand Danois vara vegan?

Foder May 24, 2015

Det här inlägget skriver jag med yttersta tveksamhet, men jag känner ändå att ni som är intresserade av att skaffa er en Grand Danois, eller lära er mer om foder för hundar bör även känna till denna aspekten i djungeln av foder som börjat öka rejält på sistone. Jag kommer länka till sidor som skriver mer om detta och många YouTube klipp, och jag kommer skriva ner mina egna åsikter om det här. Kom ihåg dock att jag är inte någon expert på varken foder, Grand Danois eller hundar i övrigt. Jag vill bara alla hundars bästa och foder är en mycket viktig del i det hela.

Sen ett X antal år tillbaka har personer som är hundägare vaknat upp och börjat inse att alla foder som finns att tillgå på marknaden, kanske inte är så bra för våra hundar ändå? Därför börjar fler och fler råutfodra sina hundar med barf, färskfoder, spannmålsfritt torrfoder eller andra foder som är helt fria från vegetabilier och/eller kolhydrater. Sen så finns det dem som gör sina hundar till veganer, och det ska det här inlägget handla om.

Jag vill först bara påpeka att min personliga åsikt kring att ge en hund enbart ett vegetabiliskt foder verkar urkorkat och farligt. Samtidigt finns det mycket bra bevis på nätet att hitta och läsa om hundar som helt plötsligt blir fria från sina sjukdomar och problem när de har övergått till att äta en komplett vegetabilisk kost istället för exempelvis ett kommersiellt hundfoder. Jag ställer mig mycket kritisk till att utfodra på det här sättet, men är en hund frisk – ja då är den frisk och det är huvudsaken. Sen så finns ju självklart miljöaspekten att tänka på med och det ska jag också skriva om lite senare i det här inlägget.

Diverse hundägare skrivar på bloggar runtom på internet att deras hundar har blivit friska av att byta kost. Från kommersiella torrfoder med spannmålsbas och andra usla ingredienser till en helvegetabilisk kost. Å andra sidan kan man hitta minst lika många bloggar, om inte fler där hundar får äta spannmålsfritt eller kolhydratsfritt färskfoder eller barf.

Tinysaurus kennel bytte över till vegetabiliskt foder, och hundarna blev friska och slutade äta bajs som galningar. Bloggen “The Vegan Truth” (på engelska) har en hel sida med hundar som blivit veganer, och en av hundarna lyckades bli över 25 år gammal. Jan Alligretti är näringsexpert och har en föreläsning om vegansk hundmat på YouTube. Dessutom har hon haft och har ett flertal Grand Danois under åren som varit eller är veganer och tydligen mår dessa underbart och har levt länge. Grandisen Tila i föreläsningen nedan mår tydligen jättebra på detta och hon har varit vegan länge. Jag vet inte hur gammal hon är, men jag ska titta igenom den här föreläsningen igen och förhoppningsvis får man väl reda på det.

Om man vill att sin hund ska bli vegan av diverse anledningar så finns det idag 3-4 olika foder på marknaden. Benovo, V-dog, Yarrah samt olika frysta mixer med grönsaker man kan ge till hund. Det finns nog lite våtfoder med, men dessa har jag ingen koll på. Sen så kan man självklart också köpa egna grönsaker, frukt och spannmål själv i affären och göra en självkomponerad vegetabilisk form av BARF. Kända veganer på YouTube såsom Vegan Gains, och Emily från Bite Size Vegan har också hundar som de ger veganskt foder till och Emily’s engelska bulldogg har tydligen också blivit frisk från olika sjukdomar som hon drabbats av tidigare.

https://www.youtube.com/watch?v=kzCWsweKyCo

Enligt olika berättelser också på nätet som cirkulerar runt, främst efter den här artikeln i DN, som skriver att stärkelse gjorde vargen till hund. Alltså, till skillnad från vargar som är kompletta köttätare, så kan hunden hantera en liten del stärkelse i sin kost. Om detta innebär att hunden är allätare, eller kan leva fantastiskt bra på en vegansk kost återstår att se, egentligen. Personligen är jag övertygad om att hundar, precis som vargar också är kompletta köttätare, men att de äter från vegetabiliska källor bara när de måste eller om djuret de äter i sin tur har ätit vegetabilier. Jag tror inte att en hund i 100% av fallen alltid väljer att äta vegetabiliskt om den kan, men alla hundar är olika. Kanske kan det vara så att dessa hundar som man läst om på internet är just sådana hundar som kan hantera vegetabiliska källor bättre än andra hundar, och därför fungerar det här kostbytet för dem?

Eftersom jag tidigare läst i ca 5 års tid nu om råutfodring/barf och färskfoder och därmed hittat hundratals, kanske till och med tusentals berättelser där hundar blivit friska från sina problem och sjukdomar så kan jag bara komma fram till ett potentiellt svar på varför dessa hundar har blivit friska, oavsett om de har blivit veganer eller om de blir råutfodrade.

Det hela måste bero på att det som finns i kommersiella torrfoder är inte bra för våra hundar. Det finns berättelser om att färska ägg inte alls är så färska, att istället för köttiga bitar så är det malda kycklingfötter i fodret. Sen kan det även hamna metallbitar, plast och farliga ämnen i fodret. Inte så konstigt då att hundarna blir så sjuka när de får i sig rutten mat och plastbitar! Då hade ju vilket djur som helst blivit bättre när man slipper få i sig såna saker. Se nedanstående video dokumentär om sanningen om vad som finns i hundmaten för mer information:

Det enda jag kan säga som är positivt när det gäller att ge sina hundar en vegansk kost är miljö och etiska skäl. Kött bidrar till väldigt stora koldioxidutsläpp, det använder hur mycket vatten som helst, bidrar till skövlade skogar och mindre mångfald i vår natur. Kan en hund må skitbra på en vegansk kost, leva längre, bajsa mindre, få glansigare päls, fina tänder, bättre energi, bli lättare att träna och få en luktfri päls och andedräkt – precis som hundar ofta får när de äter enligt barf dieten, ja då är ju miljöaspekten något att tänka på.

I en Grand Danois fall, så hade det ju gått åt ca 1,5 – 2 kg kött per dag om Anton hade blivit råutfodrad med barf eller färskfoder. Det är många djur som dör pga det + att miljön påverkas mycket negativt i det långa loppet. Jag tvivlar dock på om en vegansk kost är bra för en hund i det långa loppet, men vad vet jag? Som sagt, så är jag ingen expert, bara en person som älskar Grand Danois och som bloggar om rasens alla aspekter.

Huruvida du själv vill ge din hund en vegansk kost kan inte jag själv ge dig svar om. Det får du bilda din egen uppfattning om. Mina rekommendationer är i alla fall att söka runt på nätet, prata med personer som råutfodrar eller ger veganskt foder till sina hundar och bilda din egen uppfattning. Titta på videoklippen i det här inlägget och tyck till själv.

Jag tycker i alla fall att en köttätare såsom hundar och katter är, ska ha en diet som är kött. Vi människor är egentligen gjorda för att äta vegetabiliskt, för vi har platta tänder. Det har inte köttätare. Bara för att vi kan processa kött, så är det inte kanske tanken att vi ska äta kött, liksom för hundar och katter inte är gjorda för att äta kolhydrater…Vad är din åsikt?

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".