Jossan bloggar om vad djuren ska äta

Foder Aug 30, 2014

Jag var inne på Facebook för en stund sen och hittade ett inlägg som delats i barf gruppen jag är med i. Bloggens adress är havshunden.wordpress.com och heter “Välkommen hem till Jossan, Sanne och Nikki”. Det senaste inlägget handlar nämligen om barf, eller snarare vad djur är utformade till att äta, och eftersom jag har längtat efter att skriva mer om barf så tänkte jag blogga om detta.

Anledningen till att alla djur på jorden behöver äta är för att förse kroppen med energi och byggstenar att bygga upp kroppen med. Energin behövs förenklat för att använda byggstenarna samt att hålla igång alla kroppens utsöndrande och motoriska processer. Det blir alltså i slutändan två produkter av vad vi stoppar i oss, energi och byggmateriel.

Citatet ovan är hämtat från hennes inlägg, och jag håller med. Alla levande varelser behöver ju äta för att få i sig energi och byggga upp kroppen så att den fungerar. Stoppar vi däremot i oss fel saker så blir vi också sjuka. Hundar är köttätare och dem ska äta kött. Inget annat, egentligen i min mening. Vissa som barfar fyller ut lite med grönsaker och det är ok för min del. Jag hoppas på att jag kommer slippa göra det och om jag “fyller ut” med något till Anton senare så lär det förmodligen vara mejeriprodukter eller exempelvis jordnötssmör. Mejeriprodukter kanske jag lägger till då jag nyligen fått reda på att det kan räknas som “flytande kött” enligt en läkare som (för oss människor) tycker att man ska äta vegansk och stärkelserik mat, och då kan ju mejeriprodukter passa bättre för hundar eftersom det är en animalisk produkt.

Hundar ska inte ha kolhydrater och Jossan skriver mer om varför i sitt inlägg, och det är därför som det är så “fel” med att ge en hund torrfoder. Hon skriver också om hur rätt typ av foder påverkar hundars höfter. Hennes hund Nikki har hon barfat sen hon fick hem henne vid 3 månaders ålder och hon har höfter A, medan hennes föräldrar har B höfter. Huruvida kosten påverkar detta har blandade meningar på sociala medier, men jag själv tror absolut på att det har en betydelse att få en sån frisk hund som möjligt och att det även kan hjälpa till att “rätta till” fel som hunden annars skulle ha fått. Det jag menar är att ju mer näring kroppen får, desto lättare kan den hantera sjukdomar och på så vis minska risken för att utveckla fel eller andra negativa saker för hälsan.

Det var i alla fall ett bra inlägg och jag hoppas att jag ser fler sådana i fortsättningen.

Vad är dina åsikter om vad djur ska äta, och särskilt hundar? Hade du gett jordnötssmör och/eller mejeriprodukter och kanske grönsaker med? Kommentera gärna.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".