Hur mycket kostar det att ha en Grand Danois?

Foder Apr 20, 2015

Svaret på denna frågan kan man nog inte säga på rak arm, då jag dels själv inte har en Grand Danois, och inte varit med om hur skyhöga kostnaderna kan bli. Däremot så finns det vissa hundägare till Grand Danois som tycker att det är en rätt billig hund, och de som varit med om besök till veterinären där halva årslönen har gått åt etc. Det finns alltså många möjligheter när det gäller kostnader och jag tänkte tala om hur jag ser på den finansiella aspekten av vad en sådan hund kostar att ha utefter vad jag själv planerar efter och har räknat på.

Photo by Pixabay on Pexels.com

I grund och botten, som jag har skrivit i mitt första blogginlägg på den här sidan, så har jag räknat med att totalbeloppet varje månad är ca 2 500 kr och då har jag räknat högt. Många hundägare jag har talat med tycker att detta är en bra summa att utgå ifrån, men det kan också ha ändrats sedan jag talade med dem för rätt många år sen nu. Än så länge håller jag fast vid denna summan, och detta lägger jag till nu i juli 2020.

Min första GD som jag tänker köpa, ska komma från en kennel utanför Stockholm, som enligt mig har de vackraste grandisarna i Sverige, men alla tycker vi olika. Jag gillar den här kenneln för att de har mycket amerikanska linjer, vilket innebär att hundarna är höga, smala, lite läpp och hur keliga som helst i regel. Priset för en GD från dem kostar 22 000 kr (uppdaterat pris 2020) inklusive en handpenning på 2 000 kr. Från början så var priset jag räknade med för inköp av en Grand Danois 15 000 kr, men priserna har alltså ändrats sen dess.

Sen, eftersom jag är lite smått överambitiös och har väntat i snart 25 år på att skaffa mig en Grand Danois, så vill jag vara mer än förberedd och ha ytterligare en summa pengar undanstoppat på hundkontot när köpet blir av. Hur stor den summan blir återstår att se. Jag har idag en riktigt bra mobiltelefon (iPhone 11) som har en grymt bra kamera dessutom. Alltså behöver jag inte köpa mig en dyr DSLR kamera. Däremot behöver jag pengar till hundsäng, mat för en månad minst, leksaker och annat samt en bra och stadig buffert ifall något skulle hända. Totalt från början har denna summan, inklusive köpet av hunden varit 30 000 kr. Den lär vara densamma. Alltså 22k + 8k till resten, men vi får se. Numera sparar jag bara generellt.

Per månad, om kostnaden då är 2 500 kr så ser det ut så här:

Mat = 1500 kr
Leksaker, godis etc = 200 kr
Andra tillbehör = 300 kr
Försäkring = 500 kr

Maten är beräknad på två normaldyra säckar torrfoder, typ Royal Canin Great Dane 23 som Anton kommer att äta i början av sin valptid (om jag inte lyckas övertyga uppfödaren om att barf/färskfoder för valpar, typ VoH är ok från början). Leksaker får gärna kosta lite extra, så länge de är hållbara, typ Kong etc och godiset skall gärna få vara spannmålsfritt, helst helt fritt från kolhydrater om jag får bestämma, men det beror på. Andra tillbehör innebär koppel, sele etc, för det lär jag få köpa många av under första året tills han är någorlunda färdigvuxen. Försäkringen är ju också jätteviktig och det jag har räknat på har inneburit en månadskostnad på ca 500 kr under alla åren man har kunnat räkna ut det själv på Internet. Den försäkringen täcker i så fall “allt” och är den dyraste varianten på allt med.

Så, 2 500 kr? Är det för dyrt? Kan man få ner kostnaderna något? Svaret där är väl nja,  och ja. Självklart går det ju att banta ner sina kostnader, men dessa sänkningar kan också innebära andra konsekvenser. Låt mig dock en gång till påpeka att jag är ingen expert på Grand Danois och att jag aldrig ägt en själv så detta jag skriver nu är egentligen bara en generell gissning som jag bara hoppas stämmer.

Låt oss leka med tanken. Istället för dyrt torrfoder som kostar dig 1500 kr i månaden, så kanske du köper (eller jag) två säckar Doggy istället. Då har du sänkt kostnaderna med kanske 1100 kr som bäst. Å andra sidan kanske detta foder innebär att din hund blir mer sjuk och behöver gå till veterinären oftare. Det behöver dock inte vara så. Många grandisar funkar utmärkt på ett foder som Doggy. Tar vi det åt andra hållet och du istället ger barf eller färskfoder så blir det lite annorlunda. Egenkombinerad barf är ofta skitbilligt (enligt ägare jag har hört ifrån på olika forum och internetsökningar), och kan leda till att din hund blir friskare samtidigt som du sparar pengar. Även om du lägger 1500 kr i månaden på dyrt färskfoder, så kan du också spara pengar på det då din hund mer sannerligen kommer bli friskare och kräva mindre besök till veterinären. Det finns också billigare färskfoder.

VoH som står för Vom og Hundemat är nog det dyraste och kostar ca 40-45 kr per kilo. Du kan få det billigare om du köper större korvar på 5 kg styck. Då blir det ca 30 kr per kg (kanske billigare?). Det billigaste är nog Priima. De har också en spannmålsfri variant. Den är också helt fri från kolhydrater och kostar någonstans mellan 13 – 19 kr kilot. Denna informationen har jag fått fram främst via forum på nätet och Google sökningar.

En vuxen hane äter ca 500 g – 900 g torrfoder per dag beroende på märke och kvalitet. Anton hade exempelvis ätit ca 800 gram i vuxen ålder om han bara ätit RC Great Dane 23. Hade han ätit färskfoder eller barf, så hade han ätit närmare 2 kg per dag. Skillnaden i pris om man då jämför RC Great Dane 23 med VoH är att RC kostar 51 kr per kilo (animail.se).

Såsom jag tänker när det gäller foderkostnaderna så utgår jag ifrån att så länge dagskostnaden inte överstiger ca 60 kr så är det ok, eftersom det är runt där de dyraste (och “bästa”) torrfodren ligger i pris.

Om 2 500 kr är för dyrt när det gäller att ha GD för min del är svårt att säga. Min plan är när Anton väl är min, så lär jag lägga så mycket pengar jag bara kan på att han ska ha det bra. Hela mitt liv kommer kretsa kring livet med Grand Danois när min dröm blir sann, och eftersom jag själv inte är särskilt dyr i drift, så tror jag inte att det blir något problem för mig att ha GD, så länge jag inte hamnar i riktig knipa och han måste akut opereras och försäkringen inte täcker tillräckligt av kostnaderna.

När det gäller fast inkomst och hur mycket jag behöver ha i inkomst för att ha råd med GD går också att diskutera. Idag har jag absolut inte råd, men det beror på att jag är singel, är student (2018-2021) och dessutom bor jag för litet. När jag väl är klar med utbildningen och har en bättre bostad så kommer jag ha råd med Grand Danois. Jag lär väl aldrig ha råd med både bil och Grand Danois, men det spelar mig mindre roll. Anton ska komma först när han väl är här och det är verkligen nummer ett – oavsett kostnad! Har jag väntat sen 1997 på den här drömmen – ja då får den fanimej lov att kosta lite när den väl blir sann, eller hur?

Mer snack om foder kommer så klart senare. Hur mycket kostar din Grand Danois per månad? Lämna gärna lite kommentarer och berätta 😃

Inlägget har uppdaterats i juli 2020 med nya priser och andra ändringar som gällt för mig just nu, just då.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".