Hur mycket färskfoder ska en Grand Danois hane äta, egentligen?

Foder May 16, 2021

Och hur mycket kostar det?

Ja, det är en fråga jag har haft i mitt huvud ett bra tag nu. Jag har skrivit om färskfoder och Grand Danois en del under åren jag har haft den här bloggen, men jag vill uppdatera mina tankar och åsikter kring det här, så därför är det dags för ett nytt inlägg som är mer lämpligt under 2021.

I mitt inlägg om hur mycket en Grand Danois kostar, så kom jag fram till att summan borde ligga runt 2500 kr inklusive allt. Enligt personer jag pratat med i Facebook gruppen “Vi med Grand Danois”, samt de som kommenterat på det inlägget håller med. Ibland kan det dock bli billigare och ibland dyrare.

Utgifter som ingår i mina tankar kring hur mycket en Grand Danois kostar är dessa:

  • Mat (primärt färskfoder)
  • Försäkring(högsta som täcker absolut allting, förutom avel men det beror på 😉)
  • Tuggben, godis, bajspåsar
  • Leksaker

Vilket färskfoder är billigast?

Ja, det är också en fråga att ställa sig. Det verkar som om i dagsläget, av alla de märken som finns är Priima, Fodax och Pondus billigast. Nedan kan ni se vad jag har hittat gällande spannmålsfria färskfoder ifrån olika återförsäljare i Sverige. Jag utgår från 2% av vuxenvikt som utgångspunkt. Står det något annat, så är det rekommendation från tillverkarna av fodret. Priserna är hämtade från olika hemsidor och återförsäljare, så priset kan skilja en del beroende på var man köper det ifrån. Hittar du något allvarligt fel nedan, så hör av dig med en kommentar!

FodermärkePris per kiloRekommenderat dagsgiva 70 kg hane
Priima NK27 (25 vid mängdrabatt 60 kg eller mer). 18 kr kilot finns också vid 150 kg beställning online1,7 kg
Pondus 3XP36 (vid mängdrabatt)1,4 kg
Fodax Premium26 (vid mängdrabatt 150 kg eller mer)1,2 kg
Real47. 50 (ÖoB 400 g korv), 28 kr för 4 kg korv1,4 kg
VoH601,4 kg
Mush50 kr (10 kg förpackning)1,4 kg
Smaak560,9 kg – 1,8 kg
Emmzo 452,1 kg

Vilket färskfoder är bäst till en Grand Danois?

Ja, det kan jag absolut inte svara på. Det är upp till varje ägare och uppfödare själva att bedöma. Bästa fodret är väl det där hunden mår bäst, är varken för lös eller hård i magen. Pälsen mår bra och hunden bajsar lite samt har bra tänder och ingen dålig andedräkt. Vad jag vet så är alla färskfoder så bra, så det är du som väljer vilket foder som är bäst till din Grand Danois.

Och sen skulle jag av principskäl vilja lägga till att hunden är frisk, behöver sällan veterinärvård och lever långt efter 10 år. Svårt dock att veta hur gammal ens vovve blir, men jag tror stenhårt på att om man äter det man är skapt för, så lever man friskare, längre och ett bättre liv. Färskfoder brukar också leda till en mindre risk för magomvridning, men vad som orsakar det är ju inte 100% bestämt, men färskfoder minskar nog risken där, tror jag.

Sen antar jag att det är väl bra också om hunden inte behöver äta allt för mycket heller. Priima är ju ett väldigt billigt foder, men enligt tillverkarna behöver en hund på 70 kg som är normal-aktiv äta ungefär 1,7 kg per dag. I mina ögon låter det jättemycket för ett så pass billigt foder. Men det beror ju på hur hunden mår och jag gissar att de flesta Grand Danois hanar som äter Priima äter mindre än rekommenderade givan. Dock så kan jag ha fel, så det är bara en gissning från min sida. Vid en snabb sökning i FB forumet jag nämnt innan så ger de flesta ungefär 1.5 kg per dag av Priima, men då är det okänt hur mycket hunden väger samt vilket kön det gäller. Många verkar i alla fall ha låga matkostnader när de ger Priima och det är bra.

Samma sak kan man ju säga om VoH, som är det dyraste fodret av alla, men vad jag har hört så är det väldigt energirikt så det är sällan tror jag som man behöver ge mer än rekommenderade givan. Å andra sidan när jag kollar tabellen så är Emmzo också ett dyrare foder, där de räknar med ca 3% av vuxenvikten per dag vilket också gör det till ett väldigt dyrt foder.

Vad kostar färskfoder till en Grand Danois hane på 70 kg per månad?

Om man räknar med tabellen jag gjorde ovan, så kan kostnaderna bli allt från ungefär 1000 kr per månad upp till ungefär 2700 kr. Det är enorma skillnader. Det kan också bli dyrare och billigare. Det jag hoppas på, om jag exempelvis kör på något av de billigare färskfoder märken som finns såsom Priima eller Fodax, är att jag max ska behöva ge 2% av förväntad vuxenvikt, men det kanske räcker med dryga 1%? Vem vet? Det återstår att se när vovven är här och det är dags att ge färskfoder. Det är ju några år kvar, som alltid, men jag ser fram emot det som tusan! Om man leker med tanken i alla fall och säger att min framtida vovve kommer väga 70 kg när han är fullvuxen och ger 2% av hans vikt av priima. Då ska han alltså ha 1.4 kg per dag. Om jag kan köpa från ett ställe som säljer priima foder till 18 kr per kg där jag kommer bo senare så blir månadskostnaden 810 kr! Det är ju liksom superbilligt!

Hur jag räknade ut månadskostnaden av Priima färskfoder för en Grand Danois hane på 70 kg

Då gjorde jag så här:

Kilopris + halvt kilo x 30 dagar. Alltså (18 kr + 9) * 30 = 810 kr. Det är rätt fräckt, men då innebär det att jag måste ha en frys som kan ta 150 kg utan problem med färskfoder och att jag hittar en återförsäljare (eller direkt från lagret) som säljer till det låga priset. Det är nog ändå mer rimligt att betala några hundralappar till, men oavsett så vill jag ge färskfoder snarast möjligt och självklart spara in lite pengar om jag inte förlorar på det.

Självklart tänker jag ge vad som är rekommenderat till att börja med och skifta efter behov, om det nu ens ändras! Jag tänker varken svälta min hund eller göra han onödigt fet… Och självklart blir det tillräckligt med motion och annan aktivitet!

Drömscenariot (rent ekonomiskt) är väl exempelvis Priima eller Fodax 1 kg per dag och sen fylla ut resten med ben och godis, men det kanske är fel tänkt? Jaja, vi får se. Jag är ingen expert och jag vill bara det bästa för min framtida Grand Danois! Sen kommer ju jag att träna mycket med min GD, så det är väl där godiset kommer in. Det ska vara rejält med lydnadsträning, men också tricks och skvallerträning.

En snabb tanke kring godis…

Får jag som jag vill kommer jag enbart att ge godis som är 100% kött och helt fritt från spannmål i olika former. Det beror dock på hur min vovve kommer vara och vad han kommer föredra. Jag bara hoppas att han inte kommer gilla knapra på morötter etc, eftersom hundar är köttätare och inte ska ha massa kolhydrater i sig. Det bidrar bara till problem anser jag såsom illaluktande andedräkt, dålig päls och enorma bajshögar. Men visst, om en morot är tusen gånger godare än ett grisöra (bara för att nämna ett exempel) så visst, då kommer han få sig en morot.

Vad ger du för foder till din Grand Danois? Lämna gärna en kommentar nedan och berätta!

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".