Grand Danois = kardborrband

Rasinformation Jun 30, 2014

En av anledningarna till varför jag vill ha en Grand Danois, ligger i faktumet att de är rejäla kelgrisar, och vill inget annat än få kärlek och få vara med och vara nära en.

Sitter man på en stol, eller i en soffa, så är det inte ovanligt att en GD direkt kommer och sätter sig i ditt knä, precis som en människa – d.v.s. med fötterna i golvet o rumpan på dig. Helmysigt! Särskilt om man gillar att gosa mycket.

Nitte ligger i den lilla tältsängen.

Själv älskar jag att mysa med hundar, och att mysa med en Grand Danois är ännu mysigare. På bilden till vänster (förhoppningsvis, annars ovan) där Nitte ligger, så kan jag säga att det är ett exemplariskt sätt att tala om hur mycket Grand Danois gillar att kela. Nitte kommer ifrån Kennel Grandison, där jag var kennelflicka våren 1999. Under de två veckor som jag praktiserade hos dem, och sov i tältsängen på bilden, så delade jag och Nitte säng varje natt. Det var supermysigt, även om det var trångt.

Grandison's Great Balls of Fire
Härligt att gosa med en Grand Danois i sitt knä!

Ett annat exempel var när jag under vintern 2010 hälsade på kenneln igen och fick mysa med Hubba. Han accepterade mig direkt, och vi låg o mös i säkert en timme. Tyvärr lever inga av dessa hundar idag, men Nitte blev 11 år och han (vad jag vet) var frisk hela sitt liv. Hubba dog tyvärr i lunginflammation för snart 3 år sen, och det var tråkigt att få den nyheten. Dessvärre är det ju vanligt att Grand Danois inte lever särskilt länge, men det är olika. Under tiden som dem finns i alla fall, så kan man glädja sig åt en hund som har extremt mycket kärlek att ge, och gos så det räcker och blir över.

I en av Facebook sidorna som handlar om Grand Danois, som jag gillar, så pratas det ofta om de där “Velcro Danes” hundarna. Alltså, hundar som är som kardborrband. Många ägare i de olika trådarna berättar ständigt om att man nästan alltid måste ha nån typ av kontakt, för att vovven ska vara nöjd – vilket innebär exempelvis att om bägge ligger i soffan, du i ena hörnet och vovven i det andra, så måste din fot röras vid hunden, annars så krävs det mera gos. En annan ägare har berättat att hennes hund vill gärna ha ett av hennes fingrar i munnen när hon ska sova, och många vill bäddas in under täcket för att nattsömnen inte ska bli störd.

Grandisar är som gigantiska jättegosiga bebisar, och vill du ha en hund som är just sådan – då är en Grand Danois något extra särskilt.

Hur vill du att en hund skall vara? Är din Grand Danois lika gosig som de jag nyss beskrivit? Lämna gärna en kommentar!

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".