Förhindra magomvridning på Grand Danois på ett naturligt sätt?!

Foder Feb 26, 2015

Ja, tydligen så går det och kan ni gissa hur? Ja, självklart genom att råutfodra, barfa eller ge spannmålsfritt färskfoder. Det säger åtminstone den här artikeln. Den säger iofs också att även spannmålsfritt torrfoder är bra. Min åsikt är ju att det är något bättre, men ju mer kött en Grand Danois får, desto bättre. Självklart gäller ju detta alla hundraser, men om man pratar magomvridning, allmän hälsa och just min favoritras – ja då får man faktiskt lov att nämna rasen först i det här fallet.

Enligt artikeln ska man också akta sig för att ge frukt för nära en måltid, då det i stort sett bara är kolhydrater som tas upp mycket fortare än kött och torrfoder. Du kan så klart ge din hund frukt om du vill, men gör det då istället som ett mellanmål eller som en komplett måltid om jag har förstått artikeln rätt. Personligen är jag väldigt tveksam till om hundar ens ska äta frukt och ens grönsaker? Visst, tycker dem om det så självklart men numera så börjar även begreppet veganska hundar att dyka upp lite varstans. Inom kort så ska jag blogga lite om det.

Om man återgår till hur man kan förhindra magomvridning hos hundar så kan man även göra en operation där magsäcken sätts fast i revbenen på något vis. Gör man en sådan operation så är man typ helt riskfri säger många andra som jag läst om i olika hundforum på nätet. Det finns tydligen också en stark koppling till magomvridning mellan spinal segment (ryggmärg, antar jag) och organ. Bilden nedan förklarar var den sitter, för jag kan inte förklara det något bra på svenska.

Punkten där kopplingen mellan mage och rygg sitter gällande magomvridning hos hundar

Det som är viktigt, som många ägare till stora hundraser som har en tendens att råka ut för magomvridning redan vet, så ska man undvika motion i samband med måltid. Minst en timme före och efter måltid ska hunden vila, men i artikeln står det upp emot 4-5 timmars vila.

Så, kortfattat – råutfodra din hund, se till att den vilar länge före och efter måltider och skulle hunden råka ut för magomvridning (som den överlever), så kan det vara en bra grej att operera hunden så att det inte händer igen. Om nu en sådan operation är möjlig i Sverige vet jag dock inte, men råutfodring är alltså nummer ett oavsett ras!

Har du några andra tips eller råd gällande magomvridning? Lämna gärna en kommentar och berätta.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".