Förberedelserna för att skaffa Grand Danois kan förmodligen påbörjas på riktigt nu...

Förberedelser Dec 30, 2015

2015 var året då allt hände, och jag kunde börja drömma på riktigt. Det här året fick jag min första riktiga anställning och även det ypperligt positiva beskedet om att anställningen också fortsätter, så den 1 januari 2016 är jag anställd på 50% istället för 25%. Detta innebär att jag kan börja planera på riktigt när det gäller inköp av Grand Danois, och om jag har tur och planerar rätt så kan han vara här innan nästa år är över.

Det gäller ju dock att vara realistisk, och det är därför jag har väntat så länge på att skaffa min bebis. När tiden är rätt så ska allt vara rätt. Helst av allt vill jag att det ska innebära att min summa om 30k skall finnas på banken innan köpet blir av, men det finns flera alternativ. Om du vill veta mer hur jag har räknat när det gäller kostnaden av Grand Danois per månad så kolla in det här inlägget. Nu ska jag berätta allt om mina förberedelser- så håll till godo.

Jag gör en konstig min och håller alla tummar och tår på att nästa år så får jag min Efterlängtade Anton!

Här är min plan;

30 000 kr sparas undan så fort som det bara går som skall täcka:

 • Inköp av Grand Danois – 15 000 kr inkl tingavgift på 2 000 kr
 • 3 stycken hundsängar a la Kuranda – 5 625 kr
 • En bra kamera
 • Mat för minst en månad – 1 500 kr (Royal Canin Great Dane 23)
 • VGW sele + koppel, 500 kr
 • Matskålar
 • Godis,
 • Eventuellt en ny klicker
 • Hundgrindar (ev 3 stycken) och valphage till jobbet- 3 000 kr
 • Filtar
 • Leksaker
 • Bajspåsar!
 • ca 5000 kr skall finnas som buffert för den första tiden, för typ veterinärbesök eller inköp av mer saker som kan behövas

Totalt har jag alltså räknat med att ha 30 000 kr på banken när Anton är redo att köpas. Dock så finns alternativet att bli fodervärd, vilket innebär att enbart hälften ska i så fall stoppas undan. Om jag inte behöver köpa mig en ny kamera, typ en DSLR (systemkamera) eftersom kameran i min nuvarande mobil är superbra, så sparar jag in ytterligare 5-6k där. Ett stativ ska i alla fall köpas in, men det lär göras mycket tidigare så då räknas inte det in i min planerade budget.

Gällande hundsängarna så är det typ ett måste i att investera i så många. Vi bor stort i dagsläget, vi har en fyra rummare och under de närmsta åren så ska vi inte flytta någonstans. Jag har ju gjort en deal med min sambo Henrik att Anton inte ska få lov att vara på några möbler och därför behövs en hundsäng i sovrummet. Problemet är bara att i sovrummet så finns det knappt plats till något utöver vår säng. Vi har inte ens en 180 säng, utan en 160 och knappt den får plats. Sovrummet är på ca 12 kvadrat, men om man flyttar sängen lite mer in mot mitten av rummet så kan säkert en hundsäng få plats bredvid min sida av sängen.

Sele ska användas för att det är bättre på alla sätt. VGW selar hjälper till så att hunden inte ska dra så mycket och bidrar till mindre eller inga förslitningar alls på kroppen. Klickerträningen ska börja så tidigt som det bara går och som jag sagt innan så kommer jag hålla mig till så positiva metoder som möjligt. Jag förväntar mig att jag får köpa minst 3-5 nya selar under första året, men nybörjar selen är mycket billigare så det innebär en lägre kostnad.

Gällande godis och mat så ska en del av hans foder till en början fungera som godis, men det beror på vad han tycker om sin mat. Jag får ju självklart kolla och se vad som funkar bäst för honom och för mig. Min plan är ju senare att börja ge färskfoder och när jag börjar med det så ska jag minimera risken att han får i sig spannmål och onödiga kolhydrater så mycket jag bara kan för att eliminera alla risker som finns. Har jag tur kan jag börja med detta redan då han är 7 månader gammal, men det hänger på vad uppfödaren säger och hur han reagerar på sitt foder. Han kanske älskar morötter, vad vet jag? Har jag ännu mera tur så har de ändrat sig och börjar ge färskfoder eller spannmålsfritt torrfoder innan det är dags, men det tror jag inte. RC funkar väldigt bra för dem och då är det det fodret jag kommer använda, även om det går lite emot mig med vad jag vet nu.

Hundgrindar är ju också ett måste, men har jag tur behövs bara en och det är i så fall en som ska gå in till datarummet. Tanken är ju att han ska vänjas vid att vara lugn och snäll (och tyst) i alla scenarion och under första tiden då han inte blivit rumsren är det viktigt att jag alltid håller koll på vad han gör. Därför ska jag ha en Kuranda säng även i datarummet som han kan ligga på. En valphage ska införskaffas till jobbet så jag kan ha med honom dit, men det kan säkert funka lika bra med kompostgaller. Min förhoppning är också att det ska funka bra, och jag kommer sätta upp regler som alla på jobbet får följa för att underlätta för alla. Om det inte fungerar så får han tyvärr inte följa med fler gånger, så han ska lära sig fort att inte skälla för uppmärksamhet etc. Jag är dock inte orolig. Med rätt metoder så kommer det gå jättebra!

Självklart så ska jag ju köpa in bra leksaker som håller länge och som stimulerar han bra. Exempel är ju kong som man kan fylla med godis, gosedjur som han kan gå och bära om han vill och mysiga filtar som gör hundsängarna till ett paradis!

Jag har säker glömt något nu, men jag tror jag har med de viktigaste punkterna.

Att vara realistisk…

Det är inte alltid så lätt att vara realistisk när man längtat efter en egen valp och Grand Danois sen 1997 eller så. Dock så är det viktigt att jag tänker och planerar korrekt så inget går åt skogen. Jag ska ha en fast inkomst som ska täcka livet med Grand Danois utan att livet i övrigt går sönder. Skulle jag vinna en massa pengar så skulle jag ha ett dedikerat konto där pengar finns till Anton, likadant om jag skulle få pengar på annat sätt. Jag har räknat ut att ca 300 000 kr behövs om hunden inte alls blir sjuk och lever i 10 år, och hade jag haft en sån summa på banken nu så hade jag aldrig tvekat inför ett köp. Jag behöver inte ha bil, även om det hade underlättat i många fall och själv lägger jag sällan pengar på mig själv. I snitt lägger jag kanske 3 000 kr på mig själv under ett år, om ens det. Förmodligen är det inte ens halva summan. Jag lever ett väldigt simpelt liv och får jag ha min tv och min dator och min mobil så räcker det gott och väl. Det enda vi “lägger” pengar på är maten vi äter till vardags. Att äta gott är viktigare än kläder och andra onödiga prylar.

Om jag skulle bli arbetslös igen och gå på a-kassa så måste jag fortfarande ha pengar nog så jag har råd att fortsätta ha min bebis. Tid finns det ingen brist på, men att hitta andra jobb där det funkar med Grand Danois är svårt. Det är inte många jobb som tillåter hunden med på jobbet, eller att jag får jobba hemifrån så mycket som jag gör. Dock så är jag ju sjukpensionär på 50% vilket underlättar på så vis, men jag vill inte att Anton ska vara ensam allt för mycket, även om det är viktigt att han får lära sig vara ensam utan att förstöra huset eller döda katten medan vi är borta. Min plan är dock att försöka etsa mig fast hos Nätverket SIP och Funkibator i så många år som möjligt framöver, då detta är den enda arbetsplatsen som någonsin har fungerat för mig + att jag får göra det jag är utbildad till. Det är liksom en win-win om jag får jobba kvar där jag är nu på alla sätt och vis.

Min tanke just nu är att om min anställning får lov att fortsätta på 50% efter juni (anställningen är 6 månader i taget), så kan jag köra på. Jag kommer börja spara undan till Anton så fort som min första lön för nya jobbet kommer, men frågan är hur snabbt och hur mycket som behövs sparas undan. Vi planerar ju även andra saker, såsom att resa till Japan någon gång och nu när vi köpt lägenheten ska vi byta ut lite vitvaror. Alltså kan inte min lön helhjärtat gå till Anton, även om jag hade velat, men att spara undan till vovve är klart lättare när man har mer pengar i plånboken från början. 3k i månaden i 10 månader blir ju 30 000 kr, och det är ju en rätt rimlig tid, om nu allt behövs.

Kennel Grandison som är min uppfödare väntar 2 kullar under 2016. Om jag lägger undan allt jag kan så kan jag ha allt som behövs till i alla fall den senare kullen, men det hänger ju också på om jag behöver köpa allting och ifall jag köper hunden eller blir fodervärd istället. Samtidigt är ju drömmen att också spara undan de 30k som jag tycker behövs, även om jag i verkligheten inte behöver det. Jag vill bara att allt ska gå rätt den här gången för Anton är värd det. I bästa fall behöver jag bara ca 10k om jag inte behöver alla pengar och det går fort att skrapa ihop.

Jaja, det löser sig. Oavsett vilket så påbörjas förberedelserna nu för GD. Sen om Anton kommer någon gång under 2016 så kan man i alla fall garantera att under 2017 så har jag en GD. Längre än så tror jag inte det tar.

Det känns i alla fall skönt att jag äntligen kan börja våga drömma på riktigt nu.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".