Det ryktades om att Cesar Millan hade dött...

Hundträning Dec 4, 2014

Och självklart var det inte sant! Jag fick reda på detta igår morse, men redan på en gång så fick jag det bekräftat att det var en s.k. “hoax”. Senare under kvällen så gick jag in på hans FB sida och där stod det med att han lever och mår bra.

Ni som har läst mitt inlägg om varför jag inte gillar Cesar Millans metoder längre, vet vad jag tycker om hundträning. Idag tänkte jag skriva lite mer om mina åsikter kring det hela, och det är helt ok ifall du inte håller med mig.

Jag pratade med ett par kompisar igår på Facebook lite smått om hans metoder, då jag personligen efter flera år av att ha testat hans “träning” på hundar jag har mött, anser att det är inget annat än djurplågeri. Jag tror inte på dominans. Den har blivit dementerad flera gånger i många moderna studier enligt kända hundtränare som idag tränar med positiv förstärkning. En hund är dock ett flockdjur och behöver en ledare. Den som är ledare behöver dock inte vara aggressiv mot sin hund, dominera den etc för att visa sitt ledarskap, utan man kan ha en slags “kompis-relation” eller hur man nu ska uttrycka det. Att låta hunden vara en del i familjen är enligt mig inte fel och jag tycker heller inte att en hund ska uppfostras i de tre steg som CM anser. Det jag pratar om är att motion alltid ska komma först, sedan disciplin och tillgivenhet som sista steg.

När man använder sig av CM’s metoder (enligt mig av egen erfarenhet och tolkning) så lär du hunden aldrig något. Du tröttar ut din hund genom att motionera den och på så vis är den “lugn”. I alla fall inte på den nivå att hunden har lärt sig vad den får göra och vad den inte får göra. Du måste alltid kontrollera hunden. Gör den fel så korrigerar man den, men man hänvisar inte heller till det korrekta beteendet. Då vet hunden ( mina ögon) inte alls vad som är rätt och fel. Den vet bara att just för stunden så gjorde den “någonting” som inte var bra. Tänk på att det jag försöker förklara är om man utgår ifrån hans metoder till 100% och inte kombinerar det med någon annan metod.

Jag är ingen expert. Jag är inte utbildad instruktör eller har någon annan dokumenterad erfarenhet gällande någonting inom hundvärlden. Jag tycker bara det är så tragiskt att folk aktivt “tränar” sina hundar med CM’s metoder när det finns bättre sätt som innebär bland annat detta:

  • Mindre stress för dig och din hund
  • Träningen blir roligare och du slipper ofta frustration
  • Tränar du efter hundens förmåga så stabiliserar du samtidigt relationen mellan er.
  • Hunden behöver inte lära sig att vara rädd för sin ägare, eller främlingar (vilket många hundar blir av CM’s metoder).
  • Du behöver inte ständigt korrigera din hund, utan du lär den det den behöver veta och sedan blir det lugnare och du kan fokusera på andra saker på exempelvis din promenad istället för att slå, peta, dra i kopplet etc för att få din hunds uppmärksamhet.

Ett exempel på skillnad mellan CM’s metod och positiv förstärkning:

Att träna in “låt bli” eller “leave it” på Engelska.

Till en början så tycker jag att CM har rätt inställning till hur man bör lära ut det här nödvändiga “tricket” (i brist på ett bättre ord). Han tycker att man ska använda något som hunden vill ha, vilket är godis eller en leksak och det är bra. Sen skiljer sig metoderna rätt rejält.

  1. Håll godiset i handen mellan fingrarna, låt hunden se godiset, lukta på det och även slicka utan att hunden får tag på godisbiten. Säg “låt bli” och flytta bort din hand.
  2. Om hunden försöker följa efter godiset, stäng handen och låt hunden inte komma nära din hand.
  3. När hunden är lugn, repetera steg 1.
  4. Gör hunden samma sak igen, sätt hunden i koppel och tryck tillbaka hunden för att visa att den ska hålla sig borta.
  5. Ett tips är att slå hunden på nosen när hunden kommer för nära och säga “låt bli” igen.
  6. Så fort som hunden backar eller visar ointresse så får hunden godiset och lite beröm.
  7. Repetera tills hunden kan det.

Skillnaden mellan den här metoden och exempelvis Emily Larlham’s progressiva positiva förstärkning är att man aldrig slår hunden, eller ens rör vid hunden fysiskt. Man kan göra detta med eller utan klicker, men det går fortare om man redan vant hunden vid en klicker. Det här är den bästa metoden enligt mig och nedanför är en kombination av hennes videoklipp om detta:

  1. Lägg en godisbit  i din hand.
  2. Visa godiset för hunden och låt den lukta och slicka utan att den får tag på den. Till sist så ger hunden upp. Detta kan ta allt ifrån några sekunder till någon minut beroende på hundens ålder.
  3. Så fort hunden ger upp, klicka (om du använder klicker) och ge sedan godiset till hunden.
  4. Ta en ny bit och upprepa föregående steg.
  5. Efter ett fåtal gånger så kommer hunden märka att om den inte aktivt ger sig efter godiset så får den det. Detta brukar sällan ta mer än 5 ggr oavsett ras, vad jag har förstått och sett.
  6. När hunden har lärt sig att inte kasta sig efter godiset, kan du lägga till ordet “låt bli” och säga det varje gång du gömmer godiset. Det är dock viktigt att inte göra detta för tidigt.

Videoklippet ovan är del 1 i en nyare videoserie av Kikopup’s kanal där du får praktiska exempel på hur du lär hunden att låta bli saker utan att vara elak mot hunden på något sätt.

Det jag vill få fram med det här blogginlägget är bara att det finns bättre metoder än Cesar Millan. Gör man saker och ting korrekt enligt positiv förstärkningsträning, eller R+ som det också kan kalla det för så slipper du många problembeteenden med din hund. Många är dock övertygade om att en viss mån av bestraffning behövs för alla hundar men detta stämmer alltså inte. Du kommer garanterat bra mycket längre med din hunds träning om du tränar R+ än enligt Cesar Millans metod – men då ska du självklart också ha intresset för det. Cesar sysslar enbart med positiv bestraffning och negativ förstärkning, vilket du kan läsa om i den här uppsatsen.

Läs på mer om hundträning, bilda din egen uppfattning, utgå ifrån din egen hund/erfarenhet och lär känna tecken på stress. Om du exempelvis tycker att träna din hund är jättejobbigt, att hunden aldrig lär sig att sluta hoppa på främlingar som hälsar på dig, bits, stjäl mat, tigger etc så kan jag garantera att träna mer positivt kommer hjälpa dig mycket.

Jag själv tycker i alla fall att hundträning ska vara roligt. Det ska aldrig finnas en anledning att skrika på sin hund när den gör fel, slå på den, rycka hårt i kopplet och tro att hunden alltid visar dominans mot dig när den exempelvis bara vill gosa med dig i soffan. Jag, liksom många andra har personlig erfarenhet av att träna hundar på det här sättet och idag ger det mig bara ångest att tänka på vad gjort.

Det finns bättre sätt, och jag är bara här för att sprida budskapet om det hela. Det är upp till dig hur mycket du tar åt dig av det jag har skrivit och hur mycket du håller med. Jag vill bara inte att fler hundar och hundägare ska ta skada av en träningsmetod som egentligen är onödig.

Jag kommer skriva mer om detta senare, så än är jag inte klar med detta fantastiska ämne som kallas för hundträning.

Sen vill jag avsluta med en fråga till personer som har Grand Danois – hur tränar ni dem? Vilken metod anser du fungerat bäst med din bjässe?

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".