Anton kommer att leva sitt liv i Skåne!

Förberedelser Oct 24, 2016

Eller åtminstone så tror jag att det blir så. Det är nämligen så att jag och min sambo Henrik ska flytta tillbaka till Skåne, närmare bestämt i utkanten av Malmö. För den som följer min personliga blogg så kommer jag skriva mer om det där så läs mer om du vill veta andra tankar kring det. När det gäller livet med Grand Danois så ska jag nu berätta lite mer om hur saker och ting kan komma att ändras med alltihop.

En väntan som kan bli längre än planerat?

Nästa år (2017) har jag väntat aktivt på att skaffa Grand Danois. En väntan som varit 20 år lång. Om det blir av nästa år återstår att se. I vår nuvarande lägenhet som är en fyra på ca 95 kvadratmeter och många våningar upp har jag planerat för Grand Danois. Detta kommer alltså inte bli av. Åtminstone inte i denna lägenheten. Det nya stället vi flyttar till är ett någorlunda tillfälligt boende om ett par år (osäkert hur många, men minst 2 vet vi). Den lägenheten i sin helhet är förmodligen bättre lämpad för GD än den vi bor i nu, men det innebär också en smått komplicerad bild av mitt framtida liv med Grand Danois.

Fördelar med nya boendet

Den nya lägenheten är också en fyra. Den är större, bättre planerad, och har yta där det verkligen behövs. Sovrummet har plats för hundsäng och mer därtill. Vardagsrummet är gigantiskt stort och där finns plats för hundsäng utan problem, likaså i köket som också är mycket stort. Balkongen kan komma att bli ett extra rum under de varmare skånska årstiderna åt Anton. Alltså, om han vill sola sig på balkongen så finns det möjligheter för det under större delen av året. Jag menade inte att jag skulle stänga ut han där och låta balkongen bli nått slags hundförråd… Lägenheten har två toaletter varav det också ingår dusch i det enda badrummet och badkar i det andra. Det ska också installeras tvättmaskin och torktumlare innan vi flyttar in.

Nackdelarna…

Lägenheten, liksom den vi bor i nu är att den är högst upp i huset och väldigt många våningar upp. Dock är detta enbart en nackdel under de få månader då Anton kommer tränas för att bli rumsren. När han vet att man kissar ute på gräsmattan och kan hålla sig ett par extra timmar i taget utan problem så är det inga problem att bo högt upp i ett hyreshus med en sån stor hund. Den stora nackdelen i så fall är om det råkar hända en olycka i hissen en vacker dag och det i sig blir en vana. Jag syftar på hundars doftsinne och att det är lätt för en valp att alltid göra sina behov på samma ställe. Jag kommer dock göra allt i min makt för att undvika att något sånt händer. När Anton väl är här så tror jag inte det blir några problem att hoppa upp ur sängen om morgnarna, vara förberedd på morgonkissen etc. men man måste vara realistisk. Med min fibromyalgi och verkligheten som sådan att en GD snabbt väger över 10-12 kg så kan det bli tungt att tvinga bära på valpen. Jag kommer i alla fall, om det nu blir så att Anton kommer få leva sina första år i den här lägenheten, meddela grannarna med en snäll lapp i hissen om att sker det en blöt olycka så fixar jag det och jag tar fullt ansvar för det om det skulle råka hända.

Andra faktorer

Att skaffa GD i nästa lägenhet är i sig inget problem. Jag köper Anton när jag är redo, alla pengarna är här och ekonomin är i sin ordning. Just nu så behöver vi dock tänka på saker som:

  • Hur lång tid tar det innan vår nuvarande lägenhet blir såld?
  • När är tillträdesdagen för nästa köpare?
  • Hur länge måste vi gå med dubbelhyror, samt betala ränta och amortering för vårt nuvarande lån?
  • Hur mycket pengar kommer flytten att kosta samt alla andra prylar vi planerar att köpa innan Anton är här?

Det plus mycket mer finns i åtminstone mitt huvud och snurrar. Det kan lösa sig mycket simpelt. Har vi tur blir lägenheten såld nästan direkt till ett bra pris och köparen flyttar in tidigt nog för att vi ska slippa fler än 2 dubbelhyror. Har vi tur kanske det inte blir några dubbelhyror alls, men det är bäst att inte räkna med det så det gör vi inte.

Allt handlar ju om pengar i stort sett när det gäller mitt köp av Grand Danois. Slipper vi spendera majoriteten av det vi har sparat så innebär det att jag kan fortsätta spara undan precis som vanligt och då kanske man är redo till nästa kull som planeras någon gång till våren. Om vi kommer fram till att lägenheten kan funka med GD men att vi av andra skäl måste vänta lite längre, ja då blir det väl kullen efter det. Visar det sig att det är bäst att vänta tills vi köper oss ett radhus eller en lägenhet på max 3:e våningen eller så – ja då blir det ett par års till väntan på GD och i så fall är det helt ok. Det är värt sin väntan.

Har du annars några tips på hur det är att leva med en Grand Danois i en lägenhet med hiss? Lämna i så fall jättegärna lite kommentarer, för jag är nyfiken på att veta hur era erfarenheter är.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".