Äntligen var jag på en hundutställning igen!

Möten med Grand Danois Nov 3, 2014

I år var första gången på säkert 7-8 år som jag återigen besökte en hundutställning för att träffa massa Grand Danois. Denna gången blev det faktiskt i Växjö, då jag hade möjlighet att komma dit utan några större problem. Jag träffade en massa olika grandisar, men kom främst dit för att träffa Ann-Louise från Kennel Grandison. Hon tillsammans med en tidigare valpköpare, Sanna skulle ställa ut två hundar. A-L ställde Boss, som är syskon till Stella och Gandalf och Sanna ställde sin egen hund, Esther som är från förra årets kull. Bägge två var otroligt mysiga och jag fick spendera mycket tid med dem både innan och efter de var inne i ringen.

Just under utställningen så fick jag inte så mycket möjlighet att filma eller fotografera. De enda foton som jag tog var två halvdåliga bilder på Esther samt att jag filmade nån minut när Boss var i ringen. Resterande tid gick åt till att antingen vakta någon av hundarna, hitta en sittplats eller ens orka vara vaken men riktigt roligt var det ändå! Jag hade säkert kunnat filma mer, men risken hade varit stor att jag tappat telefonen i marken, och det hade ju inte varit nån höjdare direkt. Jag förklarar mer nedan.

Esther håller koll på de andra hundarna
Esther håller koll på de andra hundarna

Ibland fick jag agera lite hundvakt också, och hålla Esther och Boss i koppel medan Sanna och A-L gjorde annat. Det gick relativt bra. Det var mer än 10 år sen jag höll en GD i koppel, och Esther var väldigt mammig. Det gick fint att hålla henne så länge som hon bara såg sin ägare, men när hon försvann ur sikte så blev det lite svårare. Esther blev ängslig och orolig, men det gick i det stora hela väldigt bra. Stark är hon, och jag är supersvag som dels har en totalt otränad kropp och mycket svaga muskler pga det. Om jag kallade på henne eller försökte få hennes uppmärksamhet så fick jag den. Det var när det kom andra människor i närheten, eller vi började gå runt lite som det blev lite jobbigt och hon blev svår att hålla, men dem som hon rusade fram till var mycket förstående och jag förklarade för dem att det inte var min hund och att jag var ovan.

Esther ligger på sin filt och håller utkik
Esther ligger på sin filt och håller utkik

Det var ungefär samma historia med Boss när jag vaktade honom, men han slapp vara ensam med mig så mycket. A-L eller Sanna var ofta precis i närheten. Han gav mig uppmärksamhet när jag bad om det, och han var väldigt gosig, precis som en GD ska vara enligt mig. Jag kan väldigt lite om utställningar och om hur det hela fungerar, men det gick någorlunda bra för både Esther och Boss.

Boss blev först 2:a med CK i första omgången. I den andra fick han Excellent med CK och oplacerad i bästa hane med reserv CACIB. Esther fick Excellent och  blev oplacerad i bästa tik med reserv CACIB. Vad allt detta betyder har jag som icke-utställare ingen direkt aning om. Jag har fått det förklarat för mig flera gånger, men eftersom jag aldrig ställer ut så är det lätt att glömma bort vad det innebär. Sanna och A-L var i alla fall nöjda med resultatet och det tycker jag att dem ska vara. Keiko, en gul och gigantisk hane var den som vann i stort sett allt. Han var väldigt fin, pratglad, social med mycket läpp. Han var också väldigt mörk för att vara gul. Jag tror han kommer från X-foot’s kennel. Ägaren till den kenneln fick jag träffa, likaväl ägaren till Big Rangers. Det var otroligt roligt, men också mycket påfrestande för min usla kropp som sällan orkar med något annat än o sitta framför en skärm.

Jag fick lite träningsvärk i armarna och blev lite svettig efter mina “motionspass” med Boss och Esther, men jag ser tillbaka på dagen som ett otroligt trevligt minne, eftersom jag fick träffa så många grandisar, och fler vovvar ifrån kennel Grandison. Både Esther och Boss var lika mysiga som Gandalf, även om vi inte mös lika mycket som jag och Gandalf gjorde när jag fick träffa honom.

Videon nedanför är en samling av alla videoklipp jag har tagit de senaste veckorna, inklusive det lilla jag filmade från utställningen. Titta gärna och njut av alla fina bebisar, Gandalf, Stella, Bonnie och Boss. Esther filmade jag aldrig, tyvärr, men ni fick ju se lite bilder på henne ovan ändå.

https://www.youtube.com/watch?v=Qt3MGW05KTQ

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".