15 år gammalt projekt om råutfodrade Grand Danois - vill du vara med?

Foder Sep 4, 2014

Jag kommer inte riktigt ihåg när det var jag började få information om barf, eller råutfodring av hundar. Jag har känt till begreppet i några år, men de senaste 3 åren eller så, så har jag verkligen börjat inse hur pass viktigt det kan vara för att förbättra en hunds hälsa och välmående. Eftersom jag vill ha Grand Danois, så är det erfarenheter utav detta som jag har googlat på och för några år sen så hittade jag en väldigt bra hemsida om just råutfodring av Grand Danois.

Thomas Sandberg är född i Norge, men han bor numera i USA och håller i ett privat projekt om råutfodring av hundar, och han har personligen hållit på i 25 år, varav de senaste 15 har varit mer officiella, då han började råutfodra sina Grand Danois. De hundar som han började med var alla så kallade “rescues”, då det är vanligt i USA att folk lämnar bort sina hundar, och särskilt grandisar, då de inte klarar av att hantera dem pga olika orsaker. 2011 så köpte han en husbil, där han levde med två stycken Grand Danois, där de fick rått kött och råa ben samt lite inälvor och många promenader. Inne i husbilen var de alltid lugna. I dag så bor dem dock i ett hus igen.

I början när folk såg att han gav sina hundar rått kött, så trodde människorna han träffade att han var komplett galen. Många identifierar fortfarande rått kött, och särskilt råa ben som farligt att ge till hundar, vilket är en komplett myt. Kokade ben däremot – det är farligt, men råa ben är mjuka och kan lätt tas omhand av hundens matsmältning. Han kom till och med i gräl med sin veterinär i början, som vägrade behandla hans hundar pga att han råutfodrade dem. Idag är det helt annorlunda dock, och fler upptäcker fördelarna med att råutfodra sina hundar.

Thomas två Grand Danois. Bilden är en länk.

En av hans hundar, Rex, var år 2011 hela 13 år gammal när han gick bort. Han adopterade honom när han var 4. Då hade han väldigt svår artrit (reumatism), och han spenderade större delen av sin tid med att sova, och han åt den billigaste torrfodret som gick att få tag på. Att byta över till råutfodring var lätt och fördelarna med att ge rått kött och ben var mirakulösa. Resultatet kunde han se redan efter några dagar. Till sist var han en aktiv och frisk hund. Han hade också flera hundar, och du kan läsa mer om dem på den här sidan.

I alla fall, projektet heter “Project Odin” är döpt efter hans senaste Grand Danois, som är en svart hane. Thomas köpte honom som valp och fick hem honom när han var 12 veckor gammal. Från första dagen blev han råutfodrad och målet med detta är att se till att få en så frisk och välmående hund som möjligt. Drömmen är att se till att han lever tills han är minst 16 år, tack vare att han ger honom “rätt föda” vilket då innebär att råutfodra.

Projektet innebär också lite andra saker än just att barfa. Även om barf betyder “ben och rå föda” så brukar de som barfar fylla ut med grönsaker och annat. I projekt Odin så är tanken att det bara ska vara den så kallade “prey model” versionen av att barfa, vilket innebär rått kött, ben och inälvor. Ingen annan utfyllnad. Punkt Slut. Ungefär. Vad man tycker om det är så klart olika, men jag hoppas själv på att fylla ut så lite som möjligt – även om jag nämnt tidigare att jag kanske skulle ge mejeriprodukter eller exempelvis jordnötssmör ibland.

https://youtu.be/OLNQ0LDTbKo

 

Videon ovan är ungefär vad jag hade gjort om jag hade gett jordnötssmör som utfyllnad – alltså lite som godis vid träning, så det hade varit en väldigt liten del av kosten.

För närvarande finns egentligen 3 projekt av Thomas Sandberg. Projekt Odin innebär att råutfodra. Det andra är att förhindra cancer hos hundar, och det tredje är att hjälpa hundar med cancer genom att råutfodra. Alla tre delar har alltså med att ge hunden dess naturliga föda.

Ifall du har lust att delta, klicka på den här länken. Det obligatoriska är att man råutfodrar och att man uppdaterar minst en gång om året i hans forum på hemsidan. Man behöver inte ha en Grand Danois för att vara med, men det gör projektet extra intressant.

Nå, har du lust att vara med?

Observera! Jag uppmanar inte personer att vara med för att jag har blivit ombedd att göra så. Jag vill helt enkelt bara sprida budskapet om att råutfodra hundar, och särskilt Grand Danois (eftersom bloggen handlar om den rasen). Alla hundar oavsett ras kan må bättre och leva längre ifall de blir korrekt råutfodrade. 

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".