Bild på mig med Kirpee (kirr-päh) från Kennel Grandison. Jag har en rosa tröja på mig och Kirpee är Mantelfärgad

Grand Danois

Här kan du läsa på information om världens bästa hundras - Grand Danois!

Grand Danois är en av de största hundraserna som finns, och enligt mig är det absolut vackraste och bästa rasen. De är kända för att vara så kallade "Gentle Giants", vilket innebär att de är i princip lugna soffpotatisar.

Livslängden på Grand Danois är låg, men de finns de som blivit långt över 12 år.

Det finns saker man kan göra för att förbättra livslängden på en Grand Danois. Först och främst ska man köpa sin hund från en uppfödare som inte avlar på Grand Danois med sjukdomar i bakgrunden. Alltså, för att minska risk för magomvridning, cancer, hjärtproblem, diabetes med mera - se till att uppfödaren har hälsotestat DNA, inte avlat på hundar som fått magomvridning, inte har haft cancer och absolut inte har DCM.

Det andra man kan göra är att ge sin hund rätt foder.

Vad det är, avgör jag till dig att bestämma, men mitt råd (och det säger mycket av forskningen också) är att ge din hund färskfoder och mycket liten eller utesluta vegetabilier (grönsaker, kolhydrater, frukt och bär) helt. Sen är det viktigt med rätt typ av motion och en lagom mängd.

En Grand Danois ska inte motioneras i timmar varje dag.

Ofta räcker det med 2-3 kortare promenader på ca 20 minuter styck, men mental aktivitet är minst lika viktig! Du kan förhindra många problem genom att ge KONG leksak fylld med din Grand Danois foder, eller träna på tricks och annat med delar av hundens dagliga fodergiva. Vill du, kan du ta långpromenader med din Grand Danois, men det är absolut inget tvång. Faktum är att för mycket motion kan vara skadligt för en Grand Danois, men jag har inga länkar på forskning, så det får du googla själv. Min kunskap kring det hela kommer i alla fall från gamla råd, då man för längesen trodde att Grand Danois behövde mycket motion och fick fel mat, vilket ledde till att en Grand Danois vanligtvis sällan blev över 5 år gammal. Idag kan en Grand Danois lätt bli 9-10 år, men det händer fortfarande att friska grandisar dör ungt, och det är något jag kämpar för att minska!

Det jag vill säga är att Grand Danois är inte en aktiv ras som måste motioneras 3-4 timmar per dag som kanske en vallhund eller andra aktiva raser kräver. En Grand Danois mår bäst av att få vara med dig, din familj eller flocken om man nu ska uttrycka det så. De är lugna soffpotatisar, som är jättestora gosiga bebisar, fastklistrade vid din sida i vått och torrt. Kontakten du kan få mellan dig och en Grand Danois är obeskrivlig. Och kärleken 😍.

Gällande träning rekommenderar jag enbart positiva metoder, R+ med mera och INTE Cesar Millan eller dominansmyter.

Om du vill veta varför kan du läsa mer om det här och här. Svårare än så är det inte. Träna skvallerträning för att bli kvitt problem med möten med andra hundar, och trötta ut hunden mentalt med övningar, och pussel-leksaker. Beröm när hunden gör rätt med klicker/godis/lek/gos och ignorera i princip när det inte blir rätt. Det är väldigt enkelt. Det tar lite längre tid, men gör du det här rätt, har du en hund som du i princip aldrig behöver korrigera, för hunden vet alltid hur den ska hantera alla situationer. Följer man dominansmyten måste du alltid "skälla på hunden" och kontrollera, och korrigera den vilket är jättejobbigt och tärande i längden, både för dig och för din hund. Ett annat tips jag har är också att lära dig läsa hundens signaler så du lättare kan förstå vad hunden vill, vilket minskar risken för olyckor och att hunden biter. Och tro mig - Cesar Millan kan INTE läsa av hundars signaler, vilket är orsaken till varför han blir biten konstant.

Artikeln uppdateras mer senare.