Bild på en drömtallrik, avocado, kikärtor, sötpotatis, sallad, tomater, paprika, rödkål och annat trevligt

Photo by Anna Pelzer / Unsplash

Varför jag är vegan

veganism May 31, 2023

Jag har varit vegan i ungefär 2,5 år nu och det funkar väldigt bra. Det är inte jobbigt att vara vegan, även om man önskar att man ibland hade precis allt man hade innan man blev det. Trots det så får jag ångest av att råka få i mig animalier, eller ens återgå till att bli vegetarian. Jag är extremt nojig på så sätt, så jag ser fram emot den dagen då man minskar ner på veganska köttsubstitut och istället äter en mer oprocessad variant.

Det bästa med att vara vegan är vad då?

Ja, det kan man fråga sig. Det är egentligen för hälsofördelarna, men med tanke på att jag är fortfarande en kung (eller kanske drottning 🤔) av skräpmat, så händer inte så mycket på hälsofronten. Jag väger fortfarande för mycket (enligt mig själv). Min mage mår aldrig bra. Jag är fortfarande skittrött om dagarna, och ibland återkommer både ångest och sömnproblem. Att bli vegan innebär inte automatiskt att man blir frisk från sjukdomar och bulletproof mot dåliga saker. Nej. Äter man som jag gör, vilket är alldeles för lite fibrer, grönsaker, frukt, nötter och frön och nästan bara processat, med massa olja, fett och veganskt smör - ja då blir det inte bra. För att inte tala om alla mackor man stoppar i sig! Jag gillar bröd och är inte nån gluten hatare, men när jag bor själv igen tänker jag fanimej bannlysa bröd från mitt hem! Åtminstone är det planen. Undantaget är väl hemgjorda tortillas, men annars? Nä, inget bröd tack. Havregrynsgröt och overnight oats samt hemmagjord yoghurt är vägen framåt.

Det är i alla fall skönt att veta att man inte skadar djur i onödan när jag äter min mat. Det är liksom nummer ett. Jag har vant mig vid smakerna och konsistenserna, även om man ibland både saknar vispgrädde (40%), fläskkarré och creme fraiche som smakar creme fraiche. En vacker dag lär allt sånt dyka upp, men när det gör det hoppas jag att min kost förbättrats avsevärt och är mer Whole Food Plant Based liknande. Alltså en oprocessad diet som består av grönsaker, frukt, nötter, frön, bönor och linser. En typisk lunch är ungefär som ni ser på bilden där uppe.

I en sån diet håller man olja/smör och andra processade livsmedel såsom köttsubstitut på ett minimum eller utesluter det helt också. Min plan är att göra så mycket jag orkar själv från grunden med, för att spara pengar och få 100% kontroll på hälsan. Idag är det omöjligt, men det ska jag inte prata om idag.

Tanken på döda djur och lidande får mig att stanna vegan.

Jag är inte vegan enbart för djuren, men jag stannar vegan främst för djuren. Och hälsan! Bara för att jag tagit steget och blivit vegan så innebär det automatiskt att jag räddar liv, vår planet, klimatet och lite hälsofördelar, även om jag då mest äter skräpmat. Det har varit många gånger då man tänker, åh vad gott det vore med Sourcream and Onion chips från Estrella, men så kommer man ihåg att man är vegan, börjar tänka på hur kossorna lider i mjölkindustrin och hur dåligt animalisk mjölk är för den mänskliga hälsan. Men det finns ju OLW's dillchips, grill chips eller varför inte hederliga salta chips som är veganska! Så det går att lösa chips frågan 👍. I framtiden tänker jag göra mina egna, utan olja och till en bråkdel av kalorierna till vanliga chips.

Visste du att mjölk är cancerframkallande? Och det kan i vissa fall även orsaka diabetes hos barn? För att inte tala om bröstcancer... Nej tack säger jag då till mjölk och andra mejeriprodukter som är gjorda på animalier. Det finns veganska varianter som är supergoda!

Vill du veta mer om allt det här rekommenderar jag att du söker upp information på korrekta sidor, d.v.s. läkare inom WFPB rörelsen såsom PCRM och Nutritionfacts.org då dessa sidor är inte sponsrade av djurindustrin på något sätt och har gjort egna studier som visar på hälsofördelarna med en vegansk kost. Det finns mycket, mycket information där ute om det här och mycket är missvisande. Vill du veta vad jag syftar på rekommenderar jag att du kollar in dokumentärerna Cowspiracy, What the Health, Seaspiracy, Forks over Knives med flera. Alla finns på Netflix vad jag vet.

Allt det där med "vem som har rätt" går att diskutera i all evighet, och du får bilda din egen uppfattning. Vill du ha olja och smör i din diet, varsågod. Likaså om du inte kan vara utan ditt kött och andra animalier. Jag tänker inte konvertera dig!

Min nuvarande uppfattning är dock i princip att vi har blivit lurade hela våra liv att vi måste äta döda kossor och grisar för att få vårt protein, när protein finns i allt, även i gurkor! Vi har också blivit lurade när vi tror att kalcium bara finns i mejeriprodukter och att mjölk bidrar till starka ben, när länken till att det orsakar benskörhet är så mycket starkare. Likaså är rapsolja och smör inga hälsogrejer. Visste du att det finns lika många kalorier i en matsked rapsolja som det gör i 500 gram broccoli? Vilket tror du gör dig mer mätt? Vi behöver fett i vår kost, men varför käka kaloririk olivolja när du kan få i dig vitaminer, fibrer och mineraler samt en bråkdel av kalorierna av att äta oliverna direkt? Det är en hel vetenskap i sig det där och man blir helt mindblown när man får lära sig hur det egentligen ligger till. Och vill du lära dig steka din mat utan olja eller smör, så finns det miljarder med videos om det på YouTube. Du kan använda vatten eller buljong. Skitsmart! Smakar minst lika gott, men tar kanske 1 minut längre 😂 än annars om du använt smör istället.

Klimatfrågan är också en viktig anledning till varför jag är vegan.

Enligt dokumentären orsakar djurindustrin (animal agriculture) 51% av alla utsläpp, medan andra säger att det bara är 15%. Vad som är rätt, lämnar jag till dig att avgöra, men när man ser dokumentären så är det mycket som stämmer överens. Det är enligt mig alla döda djur, bristen på biologisk mångfald som kommer med djurindustrin orsaken till majoriteten av våra klimatutsläpp. Det är också orsaken till alla dessa enorma bränder, torka etc vi ser i världen idag. Det beror inte bara på koldioxid, även om vi måste minska ner på bensin, diesel och bilåkande samt allt som industrierna släpper ut - helt klart, men det största du kan göra för att hjälpa klimatet är att bli vegan. Efter det kan du skippa skaffa ungar, men det är en annan historia. Jag själv har ett väldigt lågt koldioxidutsläpp eftersom jag dels är vegan, dels inte har barn och sen har jag kört elbil i flera år. Snart blir det dock till att ta buss och tåg primärt igen, tyvärr.

I alla fall. Livet som vegan är väldigt enkelt och det ger en mer sinnesro, jag som kämpar med miljarder andra jobbiga saker, behöver inte veta att jag orsakar onödigt lidande liksom. Men det är mitt val, och jag hoppas jag en vacker dag når mitt mål om att äta mer hälsosamt, klimatsmart, hållbart och billigare som vegan.

Är du vegan? Bli medlem vet jag och prenumerera på nya inlägg i den här serien. Kontakta mig genom att fylla i det här formuläret så ser jag till att du blir medlem snarast möjligt. Lämna lite snälla kommentarer sen med så blir jag glad =)

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".