Hur man får stopp på kliande hårbotten och mjäll för evigt!

Det här är ett ämne jag skrivit om på mitt arkiv, men det behövs en uppdatering, då det här känns som om att nyheten måste spridas lite till. Det handlar om kliande hårbotten, mjäll och annat. Något jag haft problem med i flera år men som jag äntligen fått stopp på. Bäst av allt, jag behöver bara tvätta håret typ var 10:e dag istället för varannan som man gjorde förr.

Head & Shoulders hjälper inte, och knappt heller andra kommersiella märken.

Har man problem med kliande hårbotten, brukar Head & Shoulders vara det främsta märket man köper av schampo för att bli av med det. Visst, för vissa hjälper det, men för många - inte alls. Istället skapar det nått konstigt beroende för hårbotten, vilket gör att det funkar bara medan man använder produkten, men sen kan problemet återkomma. Min frisör har berättat att det finns alla möjliga konstiga sorters grejer i det märket med, så hon rekommenderar inte det alls till någon.

Sen jag blev vegan, men även vegetarian i slutet av 2016 och sen mitt intresse för veganism, WFPB och allt sånt började för typ 10 år sen nu så har jag blivit mer intresserad av veganska produkter i övrigt. Allt från schampon till vad du äter, och min frisör har hjälpt mig hitta schampon som ska hjälpa min hårbotten må bättre. I början testade jag allt möjligt och vissa funkade bra, andra mindre bra. En del funkade jättebra ett tag och sen slutade det. Vissa funkade fint med kort hår, men inte med långt hår etc. Det var en djungel. Det enda som rejält förändrades med alla dessa tester av olika schampon var att jag började tvätta håret mer sällan. Alltså jag började lite med rörelsen som kallar sig för no 'poo, vilket kortfattat betyder inget schampo eller skräp för hud, hår och kropp. Mina syskon har kört med det i jättemånga år och till sist började jag också och det ledde till att håret inte behövs tvättas så ofta. Så jävla skönt!

Aleppotvål är guld, men inte alltid!

Jag har skrivit om hur aleppotvål och sheasmör har hjälpt för mina eksem, och det är sant. 90% eller så av dem försvann när jag använde det, men för att bli av med det sista eksemet jag hade vid mitt vänstra öra så var jag tvungen att använda cortison kräm, och dessutom under en längre period än jag trodde för att det skulle äntligen försvinna. Nu är det borta och har hållit sig borta i många, långa månader så det är jätteskönt.

Att tvätta håret med Aleppotvål har också varit jättebra för mitt hår, men det finns två problem främst som gör att jag har slutat använda det som schampo. Nummer ett är - jag fick tvålen i ögonen vid nästan varje tvätt och det sved och ledde till en mild ögoninflammation. Nummer två - Stopp i avloppet tamejfan jämt! Detta p.g.a. den höga fetthalten i tvålen.

Där jag bor nu med Henrik så har vi problem med stopp i avloppet. Det blev värre när jag började med aleppotvålen, vilket tog ett par månader att lista ut. När jag slutade med 40% tvål och gick ner till bara 5% gick det väl lite bättre, men inte nån större skillnad. När jag till sist gav upp på att använda aleppotvålen till kropp och knopp så slutade vi få stopp i avloppet. Sen för ett tag sen testade jag min 5% tvål för kroppen, bara för att jag inte hade nån annan och då kom stoppen tillbaka, så ja - inget mer aleppotvål som schampo eller tvål så länge jag bor här i alla fall.

Aleppotvålen har fått ta över som skitdryg handtvål istället!

Som tur är funkar det fint i handfatet i lilla badrummet som jag använder mest, så aleppotvålen funkar numera som handtvål istället och snacka om dryg tvål! Den tvålen jag tidigare hade som schampo har räckt som handtvål i säkert 6 månader om inte mer, och då har man tvättat händerna flera gånger om dagen så klart. Det har gjort att man nu är ett stort fan av fasta tvålar istället för flytande. Det är drygare och billigare med fasta tvålar, och det är snällare mot miljön också - oftast i alla fall. Detta för att man oftast köper en fast tvål i pappersförpackning istället för plast, så mindre skräp och lättare att återvinna.

Body Shop's Ginger schampoo to the rescue!

Det jag gjorde för ett tag sen var att jag prövade ett schampo från Body Shop, som min vän prövade för att slippa problem med kliande hårbotten var deras Ginger variant och hon sa att det hjälpt henne. Eftersom jag hade problem med Aleppotvålen och ögoninflammationer så tänkte jag - lika bra att prova. Det schampot är veganskt, och mycket mildare för håret, så varför inte liksom. Herregud, sicken dröm!😍.

Sen dess så har min kliande hårbotten i princip blivit botad. Det blev ju bra med aleppotvålen, det nekar jag inte, men nu kliar det ännu mindre! Färre finnar med och håret är lättare att styla. Det bästa dock är att håret behövs tvättas ännu mer sällan nu. Det går lätt 10-14 dagar innan jag känner att det börjar bli dags, men håret är knappt ens fett när det gått så lång tid. Dock gör jag ju så, så ofta jag kan att jag sköljer av håret flera gånger i veckan, vilket jag tror hjälper också mot fett hår och det agerar lugnande. Det är bara så himla nice. Jag har bara köpt de små rese flaskorna och eftersom man tvättar håret så sällan nu så räcker en sån flaska otroligt länge. En 250 ml flaska hade nog räckt flera år i mitt fall 😂. Sen i och med att jag bara använder ren aloe vera till att styla håret med och saltvatten spray vid behov så har jag inga rester kvar i håret efter att bara ha sköljt av det med vatten. Supernice - verkligen!

Saltvattenspray jag använder istället för hårspray. Köpt hos min frisör på Derma Salong i Malmö
Aloe Vera på stor tub, 200 ml från ICA apotek som jag använder som hårgelé

Slutsats

Ja, det är simpelt. Har du också, precis som jag kört igenom en djungel av schampon för att bli kvitt mjäll, kliande hårbotten, störiga finnar med mera och är trött på att tvätta håret typ jämt? Ja, gör som jag och prova det här. Återkom gärna med hur det funkar för dig, genom att bli medlem, och lämna sedan en snäll kommentar om din erfarenhet.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".