... Och jag vet också hur radhus från BoKlok är nu!

Drömboendet Apr 3, 2022
Bild på alla Boklok radhus nära Bulltofta i Malmö. Inte så mycket natur här, men den finns runt hörnet.

Varför titta på radhus när jag inte vet när jag kan köpa?

Eftersom det står mellan vad jag har råd med, så vill jag ju veta hur allting känns och jag tänker inte köpa något om jag inte har råd med det. Allt sånt kommer när möjligheten infinner sig, men nu vet jag ju mer och jag är totalt såld. Men det visste ni ju redan.

Radhuset kändes inte för stort. Alldeles lagom faktiskt.

Missförstå mig rätt här. För en person, med en Grand Danois och minst en katt så kan det säkert kännas stort ibland, men jag upplevde det som både stort, men samtidigt alldeles lagom. Det var liksom stor hall, stort kök, stort vardagsrum, men samtidigt väldigt mysigt. Det kan ju bero på inredningen också så klart, men det kändes riktigt mysigt och alldeles, alldeles lagom. För en familj med flera barn kan det nog upplevas “kvadratsmart”, men till mig kändes det helt rätt!

Övervåningen var också helt underbar. Allrummet som kan göras om till sovrum var mycket trevligt. Jag förstår varför det uppskattas att ha det som vardagsrum. Det kanske jag också hade haft, och då haft mitt kontor på nedervåningen istället, men vi får se. Ett extra sovrum är ju också trevligt så klart. Sovrummet var gigantiskt. Stort nog för 180 säng, byrå och massa garderober + massa yta att gå omkring på. Det hade varit underbart att sova så 😍.

Bild på sovrummet. Extremt mycket yta över. Helt galet underbart!

Förrådet under trappen var större än jag trodde det skulle vara. Det har liksom känts lite trångt när man sett bilder in dit, men det får plats mycket skit därinne. Det kan jag lova! Där vill jag ha ett riktigt bra skafferi och frysbox till vovvens och kattens mat. Om jag nån gång kan återgå till att ge färskfoder till henne. Jag vill ju så gärna det…

Det kanske ser lite trångt ut, men tro mig – det var det verkligen inte! Man får plats med grejer även under trappen till höger.

Ovanvåningen hade ju också ett allrum, och detta huset var spegelvänt, så det var till vänster när man kom upp. Det var väldigt trevligt som sagt. Nedan kan ni se en bild.

Bild på allrummet på ovanvåningen. Perfekt som TV rum!

De två andra rummen var absolut perfekta. Det ena då som tilltänkt gästrum för min del och det andra som kattrum till Majken och eventuella kattkompisar. Eller kanske ett hundrum, men nja… jag är inte mycket för att stänga in min framtida vovve nånstans. Han ska ju lära sig att sköta sig inomhus, sova när jag inte här hemma typ och få tuggben och tuggleksaker konstant så han inte biter sönder soffor eller andra saker.

Bild på det större rummet, som jag planerar ha till gästrum
Bild in till mindre rummet som är tänkt att vara kattrum till Majken om jag köper ett sånt här radhus till mig själv.

Nu är bara frågan? Om jag kan köpa – har jag råd?

Och varför bry sig om några tusenlappar? Ja, jag ska förklara.

När jag har kollat min budget så är det ju som sagt viktigt för mig att gå in med minst 30% istället för 15. Orsaken är för att vid den gränsen så minskar boendekostnaden med några tusenlappar. Eftersom jag planerar ha en “dyr” hund som jag beräknat ska kosta ungefär 2500 kr per månad, inklusive allt (foder, högsta försäkring som täcker allt, godis, leksaker, bajspåsar etc) så är ju det några tusen till. Å andra sidan har jag räknat på det inför framtiden och ja, jag hade haft råd – om jag bara har en tillräckligt bra lön. Något som jag tjatat om i evighet nu känns det som på den här bloggen. Eftersom jag planerar att bo i det här drömboendet för evigt, så tänker jag ju långsiktigt. Får jag som jag vill, blir det bara en flytt till och sen är nästa på typ ålderdomshem när jag är 85-90+ eller ens då. Och om jag tänker så långsiktigt, och dessutom gillar att leva snålt, laga hälsosam mat och spara in pengar där jag kan så behöver jag mindre pengar än jag tror att klara mig på. Jag menar, jag planerar inga dyra utlandsresor varje år och jag kommer undvika ha bil till varje pris.

Som jag nämnt innan drömmer jag mer om att äta Whole Foods Plant Based, ha en full frys med bär och grönsaker och spendera min tid med att läsa böcker och se mycket på TV tillsammans med min Grand Danois. Inte dyra utlandsresor eller andra dyra vanor. Nej, det är inte min grej. Fönstershopping är ju kul men jag kommer fortsätta leva minimalistiskt och bara köper jag behöver som har ett syfte.

Det dumma är väl om något händer som gör att massa tusenlappar går åt till något, typ om hunden måste opereras akut eller så, men självklart ska jag ju ha högsta försäkringen till honom för att undvika en sån smäll. Men det kan ändå bli en rejäl ekonomisk smäll om man inte är klok på förhand och har en god ekonomi som kan acceptera det. Och jag vägrar hamna i en sån situation. Skulle det bli så, är radhus av noll intresse, så därför måste jag tänka mig för.

Lite kompromisser kan göras – ett tag i alla fall.

Något jag också räknat på är att gå in på lite lägre kontantinsats än 30%, men så nära gränsen som möjligt, men då hade jag väntat nått år eller två till på att skaffa hund. Istället hade jag sparat ihop lite extra en period och sedan amorterat av så jag kommer under eller till 30% gränsen och efter det hade jag absolut köpt vovven. Och förhoppningsvis har min lön vid det laget stigit lite till så man tjänar på det. Men egentligen undrar man ju om det är lönt, men vi får se som sagt. Första steget är ju att få ett jobb som betalar tillräckligt bra så jag kan börja spara rejält till kontantinsatsen och sen att inflyttnings datum är på ett bra ställe så man hinner spara ihop så mycket som möjligt. Dessa pengar kommer ju att vara låsta när jag sätter igång, så ingen har tillgång till dem. Detta för att vara säker på att de inte går till något annat under tiden.

Lite möblering måste ju in också i det här inlägget!

Ja, jag har ritat upp lite om hur jag har tänkt mig ett eventuellt boende i ett radhus från BoKlok. Själva tecknandet av mig själv är så klart inte 100% korrekt, men det ger en bra bild på hur jag vill möblera och vad som ska få plats. Nedan kan ni se den.

FörkortningFörklaring
KB – kökKöksbord, vikbart som används när gäster kommer
H – Förråd under trappenHylla för skafferivaror, osäkert vilken hyllmetod som kommer användas
FB – förråd under trappenFrysbox stor nog för 90-150 kg färskfoder till Grand Danois
D – badrumDusch, som ska gå längs med hela väggen helst
KS – vardagsrumKlätterställning till Majken, så hon har god översikt över nästan hela bottenvåningen
PF – vardagsrumPoängfåtöljer, två stycken som en liten läshörna
B – vardagsrumBord, ena till soffan och andra vid fåtöljerna
HS – sovrum ovanvåningHundsäng till Anton, Kuranda XL eller så
KS – kattrum, minsta sovrummet på ovanvåningenKlätterställning till Majken
KL – kattrum, minsta sovrummet på ovanvåningenKattlåda till Majken
SB – kontor och studioSkrivbord, höj och sänkbart 180×90

Förrådet är nästan för stort!

På tomten finns ett förråd på ca 6-7 kvadrat. Dock mycket högt i tak och när jag tittade in där så tappade jag hakan. Shit! Hade man inrett det så hade man ju nästan kunnat göra om det till en liten gäststuga eller nått sånt. Perfekt iofs när föräldrarna kommer och hälsar på då pappa är allergisk mot pälsdjur. Jag som inte är händig, behöver ju ingen verkstad exempelvis som det också hade fungerat som. Men med tanke på också hur lite prylar jag har, och att det finns en mycket liten risk att jag kommer exempelvis ha en barnvagn där inne, julgran och tillbehör, så känns ett sånt förråd nästan som lite lyx eller så. Jag ska ju inte ha barn och jag pyntar inte alls. Och planerar inte att pynta heller, eller bli ihop med någon som har barn. Jag vet liksom inte vad jag hade stoppat däri, för så mycket saker har jag inte idag och planerar inte att köpa heller. Kanske ett extra skafferi eller så, för extra stora varor. Säckar med potatis och 3 kilos konserver med bönor, inte vet jag? Nåja, vi får se vad det hade blivit om jag köper radhus. Med 40-50 år till förhoppningsvis av ett fortsatt liv, finns det tid och plats att fylla alla vrår och rum med saker.

Det finns potential med gräsmatta som är större än hela bottenvåningen…

Något som lockar mest med radhus, förutom all extra yta och två toaletter istället för en är just gräsmattan. Just altan är jag inte superintresserad av, även om det är trevligt så klart, men gräsmattan! Perfekt när vovven ska lära sig bli rumsren, för snabbkiss när man inte kan ta en promenad och för lek och stoj när Antons hundkompisar kommer och hälsar på. Det är därför jag vill ha gräsmatta. Den behöver inte vara stor, men tillräckligt stor för att en Grand Danois ska kunna nyttja den ordentligt. När man kollar på olika projekt från BoKlok, historiska som nuvarande så kan man få en gräsmatta som är mindre än husets bottenvåning, till flera hundra kvadrat. När jag pratat med folk i en radhus grupp på FaceBook så säger folk alla möjliga storlekar. Störst brukar det bli om man har radhus på sidan, och minst om man har huset som har ett hus på vardera sida. Bottenvåningen är då hälften av 117 kvadrat, så avrundat uppåt så är det nästan 60 kvadrat! Det är liksom mer än tillräckligt tror jag.

Även radhus får mig att tänka på en billig tvåa…

När jag hade räknat lite mer på det, sett trean och kommit fram till att till och med en tvåa hade funkat av BoKlok, så är man ändå lite lockad över att “bo trångt” i några år. Leva billigt, spara mycket och sen köpa större när det är dags. Särskilt om jag då har jobb med stigande lön varje år. Men återigen, jobb först och det återstår att se vad det blir. Allt är liksom möjligt. Liksom inget alls. Det kanske blir en sunkig mini-tvåa i dyra Malmö eller i någon håla. Vem vet? Jobb behövs, men tanken på att bo skitbilligt ett tag är lockande just av ekonomiska skäl. Men (stor) gräsmatta? Två toaletter, både kontor och gästrum, stor altan, förråd inne i huset liksom på tomten, grymt mycket förvaringsutrymme, stor hall, stort kök på en bra ort nära natur, butiker och tågstationer samt bussar? Ja, herregud vad jag vill ha allt det där… Men tankar på en tvåa behöver jag prata om lite mer, så förvänta ert ett till inlägg i det här temat, då jag börjat inse kanske att jag helt enkelt inte kommer ha råd med något eftersom jag inte får jobb! Jaja, lite mer upprepning skadar inte, så om något så behöver jag skriva av mig lite mer, för jag vet inte annars hur jag ska bli av med dessa tankar.

Ja, en grej kanske är att testa vinna på lotto eller nått? Inte för att jag tror det kommer hända, men vem vet? På ett sätt eller nått annat tänker jag kämpa för att lyckas få mitt drömboende inom rimlig tid. Och min Grand Danois.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".