Det mest rimliga är nog en billig BoKlok tvåa?

Drömboendet Apr 5, 2022

Om det nu faktiskt blir så att allt löser sig, jag får ett jobb och jag kan börja spara undan i rimlig tid, boka in mig på en lägenhet i ett passande projekt och sen bo fint – ja, kanske blir det bara en tvåa ändå. Just nu idag och efter visningar, ett till nej från en mycket potentiell arbetsgivare så kanske en tvåa är det mest rimliga för mig?

Jag är så glad att jag sett både en BoKlok trea och ett radhus

Visningarna jag gått på sista veckorna här har verkligen visat mig att framtida boendet är lönt att sikta på. BoKlok är det jag vill köpa från. Något annat är jag inte intresserad av. Även om det innebär att köpa en bostad där jag inte är första ägaren. Jag vill köpa antingen radhus, eller lägenhet, vare sig det är en tvåa, trea eller fyra. Dock bara av de nyare modellerna, med planlösningar på 55, 72, 85 eller 117 kvadrat. Jag gillar dem mer än de äldre varianterna, och särskilt om jag ska köpa en mindre lägenhet. Jag vet nu efter visningarna att en trea är stor nog, och hade passat ypperligt till mig, en Grand Danois och till Majken och eventuella kattkompisar till henne. Dock så hade ett radhus varit trevligare, med alla de fördelar som kommer med en större bostad. Jag har redan nämnt den potentiellt massiva gräsmattan man kan få, som mycket väl kan vara större än hela bottenvåningen. För att inte tala om två toaletter istället för bara en som det är i lägenheterna. Jag vill helst ha det där, men det hänger på att jag får jobb typ nu. Min budget för radhus spricker inom ett par månader, så det börjar bli bråttom. I alla fall om man enbart ser till de stigande priserna och vad jag själv anser att jag har råd med. Jag är ingen miljonär, liksom. Snarare tvärtom. Och “bråttom” är det också för jag vill inte vara inneboende här för evigt, och jag vill ha en bostad jag kan se fram emot att flytta in i snarast möjligt.

Tvåorna har faktiskt stora fördelar.

När jag börjat tänka efter så har jag kommit fram till att tvåorna har sina fördelar. I alla fall för mig och min nuvarande situation. För det första är de mycket billigare än större lägenheter. För det andra så slipper jag köpa så mycket extra saker, bara för att fylla rum eller så. Det jag behöver potentiellt köpa är en frysbox, torktumlare och kanske en extra TV. Möjligtvis en robotdammsugare. Och självklart en till frys! Oavsett om jag hamnar i radhus eller en liten tvåa så ska jag ha hel kyl och frys! Planen för en större lägenhet är så mycket mer. För ett radhus behöver jag större säng, soffa och massa andra dyrare prylar jag inte kommer på just nu. Det finns att läsa skulle jag tro i mitt arkiv. Det innebär att jag hade sparat mycket, mycket mer pengar och ändå bott tillräckligt stort för mitt tråkiga singelliv. Så länge bostaden är stor nog för mig och en Grand Danois, en busig katt och hennes tillbehör så räcker det säkert – just nu. Ett extra rum som kontor är ju något jag också så gärna vill ha, men om jag ska vara smart och om jag tänker ett varv till på hur mycket priserna stigit i BoKlok projekten i Skåne senaste 2,5 åren sen jag blev besatt av dem så kanske en tvåa fortfarande är ett bra beslut? Särskilt om jag kan få plats med alla mina tretton saker, eller vad jag nu har utan att det ska kännas för trångt.

Möblering igen och mer djupdyk kring det

Jag visar två bilder nedan. De är på två olika potentiella möbleringar. En av dem har ni nog redan sett tror jag, så det blir upprepning. Sorry.

Möblering i tvåa där skrivbordet är i sovrummet. Vardagsrum och kök är mycket luftigt med soffa och en poängfåtölj.
Möblering där skrivbordet är bredvid två poängfåtöljer istället för soffa. Mer luftigt överlag verkar det som. Lite fler hyllor också.

I den möblering till vänster jag har visat innan så är då skrivbordet inne i sovrummet. Sängen är längs med väggen och då får ingen TV plats däri. Om jag inte tar bort garderoberna och ersätter dem med en hög byrå, typ en malm IKEA byrå och ställer en mindre TV på den. Det är enda nackdelen. Alla kläder jag äger idag får plats i en liten garderob, och jag planerar inte direkt att utöka den och ha massvis av kläder i fortsättningen. Jag ska ha vad jag behöver. Köper jag nya kläder så ska de ersätta gamla kläder. Det räcker liksom fint. Vardagsrummet har en tvåsits soffa med schäslong, som inte syns på bilden, men ska jag ha soffa är det en sån jag vill ha. Typ en sån här:

Mio bäddsoffa “Skaftö”, tvåsits med schäslong.

Dock så kom jag på att jag har ju två poängfåtöljer. De vill jag ju behålla och hade jag skaffat en tvåa hade jag behållit dem så länge som möjligt och sen köpt en soffa. De är helt ok att sitta i och se film etc. Jag sitter i en sån just nu när jag skriver det här inlägget 😉. Just nu är jag osäker på om båda mina poängfåtöljer hade fått plats i en tvåa + en sådan soffa? Mycket möjligt att det är så, men för att spara pengar och vara lite smart – är det då inte bättre att bara behålla fåtöljerna ett tag till efter inflytt? Jag tror det.

I den andra möbleringen där skrivbordet är ute mellan vardagsrum och kök så valde jag i denna ritningen att sätta ut skrivbordet från väggen, så det inte står längs med väggen. Detta för att det på något vis gör att det känns som om man fått plats med fåtöljer/soffa, klätterställningar, köksbord, hylla och då själva skrivbordet utan att det känns trångt eller konstigt. Men nu när jag ritat upp det, och vad jag minns från ett gammalt inlägg om BoKlok tvåor, så blir det ju inte alls särskilt trångt förmodligen att ställa upp skrivbordet mot väggen. Idag, där jag bor nu, är mitt skrivbord i vardagsrummet bredvid teven, och det är inget som stör någon. Då borde det ju liksom funka även i en liten tvåa? Eller? Väggen mellan köket ner till balkongen är liksom 8 meter. Vi kan räkna lite på det.

En poängfåtölj är ca 70 cm bred. Jag har två, så det blir 140 cm. Jag ska ha ett litet bord till, som är kanske 30 cm brett. Då är vi uppe i 170 cm. Skrivbordet är 180×90. Majkens största klätterställning är 120 x 70. Köksbordet (IKEA NORDEN) är 80 cm brett. Det är allt som ska få plats på 800 långa centimeter. När jag räknat klart med alla möbler så får jag en yta på 250 cm, vilket är då 2.5 meter som är kvar efter möbleringen! Jag tror nog då att allt mycket lätt får plats! Självklart kommer det vara nån decimeter eller två i snitt mellan varje möbel, men ändå. Det blir ju yta över, vilket är ju helt underbart.

Om jag hade ställt ut skrivbordet såsom på ritningen och ställt Majkens klätterställning med kortaste sidan längs väggen, så blir det hela 390 cm över. Om jag nu räknat rätt. Det är rätt galet. Räknar jag på en soffa, som den jag länkat som exempel så blir det plus minus noll ungefär. 245 cm fick jag det till som blir över. Det är också rätt nice. Ju längre jag hade bott i den här potentiella tvåan från BoKlok så hade jag ju till sist behövt en soffa. Enda nackdelen med poängfåtöljerna är att det är mycket svårt att mysa med en Grand Danois, eller nån potentiell pojkvän. Då är en soffa verkligen något att ha! Men jag tror inte det är akut med det.

Jag vill ju ha lite yta i köket. I Arlöv hade jag kanske en meter bakom mig när jag lagade mat. I det här köket jag har tillgång nu är det nog mindre. Men det beror på hur man ser det. Köket här känns mindre än det i Arlöv och det var en etta på 30 kvadrat. Det är så trångt, särskilt om man är två, som vi är i denna bostaden.

Sen har jag också en extra bänkhylla jag köpte när jag bodde i min lilla skokartong som är 65 cm bred. Dock är det inte säkert att jag kommer ha den i köket, med tanke på hur mycket förvaring som redan finns i köket. Med den extra inbyggda bänken bredvid kylen och frysen så är det ett perfekt ställe att ha alla stora tillbehör, som jag nämnde i det här inlägget. Den bänken köpte jag bara för att kunna förvara stekpannor och större skålar på ett bra sätt. Men blir det en tvåa så har jag ju mer förvaring för det första och typ dubbelt så mycket bänkyta jämfört med den lilla skokartongen till lägenhet jag hade då.

Är det inte riktigt dumt ändå att prata lägenhet när man varken har jobb eller noll koll på när det kan bli av?

Jo. Det är det. Men vad ska jag göra? Jag trodde aldrig jag skulle gå arbetslös så här länge. Jag trodde jag skulle få jobb inom programmering utan att lyfta ett finger, för bristen på utvecklare är massiv. Men så blev det inte. Jag är utbildad. Två gånger, men hittills har ingen utbildning gett mig jobb! Och nu har jag BoKlok och drömmen om en framtida bostad från dem som något som motiverar mig. Utan det här så hade jag nog bara suttit i ett hörn och stirrat i timmar eller tappat stora delar av mig själv. Det här är något jag måste kämpa för. Precis som min dröm om Grand Danois. Se till att det händer. Även om den drömmen om Grand Danois inte heller har hänt, men det är lite av samma anledning. Man måste ha en fast och god ekonomi för att ha en så pass stor och “dyr” hund. Men jag vill inte vänta ytterligare 25 år på att kunna ha råd att köpa en bostad. Det säger sig självt. Mitt liv är redan tillräckligt absurt. Så därför kämpar jag på! Oavsett om det blir då en “liten” tvåa, en normalstor trea, en fyra eller ett “massivt” radhus då till lilla mig. Något ska det bli i någon form. Jag bara hoppas att det kommer bli av inom kort, men utan jobb blir det inget.

Fan, utan jobb blir det inget alls. Inte för att jag kommer bo inneboende här hos mitt ex för evigt, det går ju inte, men utan en inkomst så har jag inte råd med mycket. Absolut värsta scenariot är ju att återgå till hel sjukersättning. Det hade varit riktigt trist om det blir så, men då kanske jag ändå kan köpa mig en billig lägenhet som inte kostar skjortan nånstans, så jag åtminstone har tak över huvudet och bor någorlunda bra. Sjukersättning må vara en låg inkomst, men det är en stadig och fast sådan. Men då blir det att vända på varenda krona och Grand Danois är bara att glömma för det kommer jag aldrig ha råd med om jag hamnar i värsta scenariot. Så jag hoppas att det inte blir så.

Dock så känns det skönt att ha kommit fram till att en tvåa kan absolut funka. Efter visningarna så är det liksom bekräftat, och ännu mer när man ritat på paddan om hur man kan möblera.

En sista möblerings lösning kom jag också på!

Efter jag hade skrivit det mesta av det här inlägget så började jag tänka lite mer på möblering. Då kom jag fram till att min säng är ju 120 cm bred, och mitt skrivbord är 180. 120 + 180 = 300. Bredden i sovrummet, längs med väggen där fönstret är, är 304 cm. Det innebär att sängen kan få plats bredvid skrivbordet. På så vis blir det mer yta över i sovrummet. Det är ju också en lösning om man då inte vill ha skrivbordet ute i vardagsrummet. Jag ska visa nedan hur jag har tänkt:

Möblering på hur det hade sett ut om sängen och skrivbordet står bredvid varandra

Det finns en nackdel med att ha det så här dock. Risken är kanske stor att man slår huvudet i skrivbordet när man ligger i sängen, eller att Majken får en nattlig rutin om att hoppa upp på skrivbordet från sängen. Inget skulle förvåna mig, men det finns lösningar som gör att man kan undvika att hon får för sig att göra det. I den här möbleringen också har jag tagit bort garderoberna och ersatt dem med en byrå. Typ en malm byrå från IKEA. Bild kan ni se nedan:

Jag hade ställt en lite mindre TV på den, så jag har TV i sovrummet. Det är ju något jag mycket gärna vill ha oavsett hur jag bor i framtiden, för det är så skönt att ligga i sängen och titta på tv.

Sammanfattning

Ok, efter allt tjat och gnat om det här så kan jag ju säga igen då att det känns skönt att veta att bostäderna från BoKlok hade passat mig ypperligt, vad det nu än blir. Visst, radhus är ju nummer ett om det går, men då måste jag få jobb typ nu så jag kan hinna spara så mycket som möjligt innan inflyttning sker till det projekt jag vill bo i. Men det ser mörkt ut för det nu. Jag tror det är liksom större möjligheter att vinna X miljoner på lotto. Vilket inte kommer hända. Därför just nu satsar jag på ett annat projekt, och det lär bli lägenhet i första hand. Om det inte kommer ut ett nytt radhus projekt med rimliga priser i Skåne där inflyttning är lagom nog efter att jag har fått ett jobb. Vad det blir återstår beroende på när jobbet kommer och hur mycket jag kan spara tills dess. Visar det sig att jag har råd med en trea eller fyra? Ja, då kör jag på det. Annars blir det en billig tvåa. Men som sagt. Jobb.

Ge. Mig. Jobb.

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".