Äntligen vet jag hur en BoKlok trea ser ut och känns 😍

Drömboendet Apr 1, 2022

Och jag är helt sålt. Totalt såld. De känns enorma, fast de “bara” är på 72 kvadrat. Badrummet är gigantiskt. Öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum gör att det känns som om 100 pers lätt hade kunnat få plats eller nått om man hade velat ha mega-fest. Inte för att jag någonsin kommer ha det, men det var ett bra gäng på visningen. Med tanke på hur jag vill möblera i en eventuell trea från dem så kommer det bara kännas ännu större 😁.

Hur hamnade jag i en BoKlok trea när jag inte vet när jag kan köpa?

Jag fick mail från BoKlok om visning inför kommande säljstart i ett projekt i Skåne. I och med det så kunde jag inte hejda mig och anmälde intresse. Jag har ju gått och undrat så länge hur lägenheterna känns och när jag kom dit så blev jag bara mer och mer förbluffad över hur bra allt kändes. Stort, större och mega-störst eller nått. Kanske inte riktigt, men mycket större ytor än jag trodde. Jag som älskar ytor blev ju mer än lycklig. Och ursäkta kladdandet på bilderna. Jag har fått en ny iPad, så var tvungen att inviga pennan…

Så här såg det ut precis utanför lägenheten

Hallen var väldigt stor, så där lär det ju inte bli särskilt trångt. Det finns en garderob, stor nog för lite vinterjackor och skor, mössor och vantar. Och hundkoppel etc 😍. Sen fanns det också ett litet förråd, där man säkert kan få plats med frysbox och mer kläder samt lite lådor för återvinning.

En blick in i det stökiga förrådet. Till vänster kan det nog finnas plats för en liten frysbox. Eller rakt fram, kanske?

Köket är en dröm! Snacka om förvaring…

Köket är fantastiskt. I lägenheten jag bor i nu så är brist på förvaring ett stort problem. Dock i denna “lilla” fina trea så har köket så otroligt mycket förvaringsmöjligheter att jag knappt ens vet hur jag ska fylla skåpen. Det känns rätt fräckt, faktiskt. Frågan är mer då sen (om/när detta blir verklighet) hur man ska fylla skåpen? Jag vet ju att jag vill ha ett bra skafferi, med snygga glasburkar för alla torrvaror, snyggt sorterat i skåpen. Massvis med lunchlådor och andra matlådor för all meal prepping jag planerar att göra. Däremot har jag inte särskilt mycket köksutrustning, så det är väl frågan hur mycket sånt jag vill ha och kommer använda. Matberedare (food processor), Blender och kanske en stavmixer är ju något man vill ha. Möjligtvis också ett våffeljärn. Elvisp är ju också något, men det har jag redan.

Bild på massa spannmål i olika plastburkar i ett skafferi. Bild från IKEA.

På senare tid har jag tänkt tanken om typ ett pannkaksbord, för att steka pannkakor på, men också rårakor. Bild på ett sånt finns nedan. En matberedare och blender jag har redan, och planerar att använda dem oftare än vad jag gör idag. Sen kanske det också hade varit bra med en liten blender, typ en nutribullet, men det får bli senare i så fall. Sen självklart, som jag skrivit tusen gånger innan så vill jag ju ha massa mason burkar för att förvara såser jag gjort, hemmagjord creme fraiche exempelvis, overnight oats och massa annat trevligt. Denna gången ska jag dock se till att inte köpa för små burkar. Minst en liter styck ska de vara på.

Bild på en elgrill där det ligger tre stekta ägg och nio amerikanska pannkakor

Jag har också planer på att ha en sån här i kylen, för att göra vattnet godare att dricka: En femliters dunk med kran. Bild är från IKEA och är en länk.

Sovrummet är stor nog för både dubbelsäng och hundsäng…

Sovrummet var också nice. Där hade de fått in en 160 säng, och det var två garderober och en byrå. Det fanns tillräckligt med utrymme för att gå förbi sängen utan att tycka det var trångt åt några sidor. Hade det som sagt blivit lägenhet för min del istället för radhus så ska jag ju behålla min nuvarande säng på 120 cm, så då blir det mer ytor på vardera sida. I de nyare lägenheterna från BoKlok också så är det inga garderober i stora sovrummet, utan alla är i det andra rummet. Det tycker jag både är bra och dåligt. En garderob hade man nog velat ha i sovrummet, men å andra sidan så hade det varit skönt med lite mera ytor där. Kläderna kan man stoppa i en byrå eller i en annan garderob egentligen…

Bild på sovrum i en BoKlok lägenhet. Länk, då jag aldrig fotade sovrummet i visningslägenheten.

Massivt kontor, sicken dröm!

Kontoret var också stort. Eller gästrummet, vad det nu hade blivit. Mest självklart är ju kontor! Mitt eventuella “gästrum” hade ju blivit i vardagsrummet när jag skaffar bäddsoffa. Det här rummet dock är mer än tillräckligt för mitt stora skrivbord (180×90) och eventuella studio jag planerar att ha.

Massiv balkong kan faktiskt funka

När jag var på visningen så låg lägenheten en trappa upp, så den hade balkong. Den var också massiv! Så pass stor att skulle det bli så att jag inte får lägenhet i markplan, så hade det absolut funkat bra med balkong. Gräsmatta vill man ju ha bara för vovvens skull i framtiden, för att underlätta under valp-perioden, men också för snabbkiss och allmänt latande i solen. Vi får se vad det blir, men jag blev väldigt glad när jag såg hur stor balkongen var. Det var liksom lugnande på något sätt. Gräsmatta kommer nog alltid locka mer dock tror jag, men det beror på. Såsom priserna stiger nu, så vet jag inte vad jag kommer ha råd med när det är dags. Och jag hade förmodligen hellre haft råd med en trea eller fyra en trappa upp än en tvåa i markplan med uteplats, för yta är viktigare än gräsmatta. Tror jag i alla fall. Men skulle jag hamna på vilken våning som helst som inte är markplan, är jag rätt övertygad om att jag skulle vara rejält avundsjuk på alla de som bor på markplan med deras gräsplätt.

Tanken på en tvåa ligger nog kvar någonstans

Främsta anledningen varför jag vill helst ha en trea har ju med ytor att göra. Jag vill ha så stort jag kan ha råd med. Dock när jag var på visningen så var det någon som frågade hur tvåorna såg ut och det var ingen stor skillnad i storlek. Ett mindre rum, men med tanke på hur stort det är då kök och vardagsrum sitter ihop så kändes det inte särskilt trångt. Det var en skillnad på mindre än en meter i bredd eller vad man ska säga. Ett mindre skåp i köket sa dem. Det gör ju att är man “desperat” nog så hade ju en tvåa absolut funkat för mig. Jag menar, när jag bodde i Arlöv så fick jag plats med skrivbord, säng, fåtöljer, klätterställning och TV på mindre än 15 kvadrat, så då borde väl 55 kvadrat räcka fint. Med tanke på att tvåorna är så mycket billigare med (fast de ökar i pris oavsett projekt) så känns det bra. Dock om det hade blivit en tvåa i dagsläget så hade jag velat ha en som inte har fönster på sidorna. Känns som det blir väldigt svårt att möblera annars. Sen tror jag nog också att jag hade fått skippa TV i sovrummet och sätta skrivbordet bredvid sängen. Det känns ändå lite svårt att få plats med både mitt stora skrivbord, hundsäng, klätterställning, soffa etc mellan kök och vardagsrum, men jaja. Jag minns ju när jag satt och ritade i IKEAS planeringsverktyg och kom fram till att det blir ju mycket yta kvar. Kanske hade man kunnat köpa sig en billig tvåa då, bott lite trångt men otroligt billigt, sparat några år till och sen sålt lägenheten, förhoppningsvis med rejäl vinst och köpt sig det där efterlängtade radhuset? Jaja, vi får se vad det blir. Nedan kan ni se lite kladd jag har gjort över mina funderingar på en eventuell tvåa.

Planlösning på en BoKlok tvåa 55 kvm där jag ritat in hur jag hade möblerat. Väldigt trångt i sovrummet, men annars mycket luftigt verkar det som.

Förklaringar på alla förkortningar:

FörkortningFörklaring
HS – sovrumHundsäng, stor nog för Grand Danois
KS – sovrumKlätterställning till Majken
PF – vardagsrumPoängfåtölj, ska egentligen ha två
KS – vardagsrumKlätterställning till Majken
H – vardagsrumHylla, förmodligen 1×4 Kallax
KB – kökKöksbord, vikbart och används bara för gäster
FB – förrådFrysbox, stor nog för 90-150 kg färskfoder
R – förrådReturlådor, för pant och andra större grejer som man slänger mer sällan
KL – toalettKattlåda till Majken
TT – toalettTorktumlare som ska stå ovanpå tvättmaskinen
två cirklar – toalettTvättpåsar för smutstvätt, 40 och 60 grader

Ytor, och så stort som möjligt är fortfarande nummer ett. Dock om jag hade hamnat i hyreslägenhet ett tag så är ju 55 kvadrat tillräckligt tror jag. Allt hänger ju på planlösning. Så är det ju med alla bostäder. Jag minns trean jag bodde i för massa år sen utanför Malmö på 70 kvm som kändes skitliten med typ noll förvaring och pyttesmå sovrum där knappt en 120 säng fick plats. Det var inte kul alls att bo där på så vis. Jämfört med den så kändes ju denna trean på 2 kvadrat till massiv och det är glädjande. Det går alltså att bo “stort” på bara 70+ kvadrat. Det är mycket positivt.

Sammanfattning

Ja, vad ska man säga här, när man redan sagt det mesta tusen gånger om? Ni vet ju vad jag vill ha. Så mycket yta som bara är möjligt till så lågt pris som möjligt. Vad det blir får vi som sagt. Jag har skrivit till BoKlok och anmält mig till visning på radhus med, och jag gick på den häromdagen, så ett utförligt inlägg om det kommer också inom kort.

Det känns fortfarande korkat att antingen köpa en lägenhet som är mindre än ett radhus om båda kostar ungefär samma, med enda skillnaden är att jag får flera extra rum, två toaletter, en större uteplats för möjligen nån tusenlapp eller två extra. Eller att jag kan bo då för samma peng i en liten hyrd tvåa som jag kan i ett radhus. Skillnaden i dagens priser är ju att du kan bo på bra läge i en storstad vs större hus/lägenhet billigare på mindre ort, men jag behöver ju inte bo i en storstad. Jag vill åtminstone ha tågstation och bra bussförbindelser samt gångavstånd till en bra butik. Och ha möjlighet att beställa hem mat från coop, ICA, mat.se etc. Det är liksom viktigare än att jag måste bo kvar i Malmö exempelvis. Sen i framtiden hoppas man ju på att pendling blir mer ett val än ett tvång av kommande/framtida arbetsgivare, så man kan eventuellt slippa den kostnaden. Eller att man kan komma in till kontoret med en flexbiljett, för det är mycket, mycket billigare! Eller ännu bättre, att arbetsgivaren betalar pendlingen som en förmån. Om man nu måste pendla till kontoret flera dagar i veckan. Jag trivs ju bäst hemma, men som tur är, är jag flexibel och pendling är inget problem. Jag bara hoppas jag kan slippa när jag väl har min drömbostad.

Det är så galet! Skillnaden mellan att bo i hus och (hyres)lägenhet borde vara större rent ekonomiskt sett, men så är det inte alltid. Inte såsom hyror är idag för båda nybyggda och lite fräschare äldre hyreslägenheter. Jag står dock fast vid fortfarande att en flytt till hyreslägenhet kommer bara ske om jag tjänar tillräckligt bra. Annars skiter jag i det.

Nu vill jag bara få ett jobb och signa upp mig på drömbostaden snarast möjligt. Kan jag få den möjligheten nu, tack?

Tags

Anna-Maria Eriksson

Otroligt driven (webb)utvecklare, som också är passionerad bloggnörd. Jag driver bloggarna "I huvudet på en Grand Danois galning", "Efterlängtade Anton" och "In the mind of a Great Dane Maniac".